Waarom Forum niet haastig inzet op energietransitie, maar D66 en PvdA wel

Albert van Dijk, Edou Hamstra en Tjeerd de Groot © Omrop Fryslân, Geartsje de Vries
De energietransitie kan mensen op kosten jagen, vindt Albert van Dijk van Forum voor Democratie. Tjeerd de Groot van D66 is het daar niet mee eens. Juist de hoge prijzen van fossiele brandstoffen zorgen voor armoede, zegt hij.
"De energierekening is geen natuurverschijnsel, maar een duidelijke keuze in beleid. Het kost astronomisch hoge bedragen", zo zei de fractievoorzitter van Forum voor Democtatie in het Nieuwsforum van Buro de Vries.
Albert van Dijk ziet het verband tussen de gasprijzen en de oorlog in Oekraïne niet. "We hebben zelf voor de hoge rekening gezorgd door de keuze te maken om de energietransitie aan te gaan. Maar ook door het Groninger gasveld te sluiten."
Fractievoorzitter Edou Hamstra van de PvdA heeft daar heel andere ideeën over. "Er is maar één iemand verantwoordelijk voor een oorlog en dat is de partij die binnenvalt. Dat kun je de mensen in Groningen echt niet aandoen."
Mijnbouwschade in Groningen © ANP
Hamstra vindt dat er geen gas meer moet worden gewonnen in Groningen. Ook boven Schiermonnikoog op zee naar gas boren is volgens haar niet de oplossing. "We moeten zo snel mogelijk van het gas af en tot die tijd mensen compenseren."

Energierekening

Van Dijk gelooft niet dat de opwarming van de aarde aan de mens ligt. "En ook al zou je geloven dat mensen invloed hebben op klimaatverandering, dan nog moet je je afvragen wat de mens daar aan kan veranderen. Laat staan een klein land zoals Nederland. Maar je jaagt mensen er wel mee in armoede."
Wat mensen de armoede in jaagt zijn de prijzen van fossiele brandstoffen, zegt Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot in zijn weerwoord. "De mensen die nu al hebben geïnvesteerd in een warmtepomp en zonne-energie, die hebben nu een lage energierekening. Klimaatverandering wordt door de mens veroorzaakt."
De mens heeft daarom ook een verantwoordelijkheid om de opwarming te beperken, zo vindt de D66'er. "Laten we ons stinkende best doen om ervoor te zorgen dat onze kinderen en kleinkinderen nog in Fryslân kunnen blijven wonen."

Hamstra: kabinet moet op het Noorden inzetten

Edou Hamstra vindt dat het landsbestuur veel meer op het Noorden moet inzetten. "Want uiteindelijk halen we hier de energie weg, maar hier staan ook de minst geïsoleerde huizen. Mensen hebben hier de grootste last van de energierekening. Daar mag in Den Haag wel meer aandacht voor zijn. De prioriteit moet op het Noorden omdat hier de zwaarste lasten liggen."
De Groot kan zich daar wel in vinden. "Want als je kijkt naar sommige wijken in Leeuwarden, dan moet daar het eerst worden ingegrepen."
Leeuwarden heeft wijken waar mensen minder geld te besteden hebben © ANP
Van Dijk pleit juist voor het opnieuw openen van het gasveld in Groningen. "En zorgen dat wat er uit de grond komt ook in het voordeel is van de Groningers. Dat het naar andere landen gaat, is schrijnend. Het gasveld openen kan een uitkomst zijn voor de Groningers. Zij willen ook warm zitten in de winter."

De Groot: 'Forum destabiliseert'

De Groot vindt dat Forum voor Democratie met haar standpunten de politiek aan het destabiliseren is. "Partijen zoals Forum lijken niet zo geïnteresseerd in het bijdragen aan de democratie in Nederland."
Hij wijst ook op de bijdrage van partijleider Thierry Baudet aan de algemene beschouwingen, die volgens De Groot 'beledigend' was en 'buiten de discussie over de belangrijke problemen' viel. Van Dijk vond het verhaal van Baudet juist erg inhoudelijk.
"Wij zijn juist bezig met het versterken van de democratie. Het is een van de grondbeginselen waar wij in 2017 mee begonnen aan de verkiezingen ", zegt Van Dijk. "Je kunt het hebben over dat Sigrid Kaag op een bepaalde universiteit heeft gezeten, maar de beschouwing was veel breder dan dat. De mensen die weggelopen zijn, hebben dat groter gemaakt dan het was."