Fotoboek met gedichten over het Noorderleeg: "Een poëtisch landschap"

Het boek met foto's en gedichten over het Noorderleeg © Omrop Fryslân, Geartsje de Vries
Oud-fierljepkampioen Evert Wilstra legt zich toe op fotograferen. Zijn foto's van het Noorderleeg zijn nu verschenen in een boek, met daarbij gedichten die geschreven zijn door Jochum Rypma.
Evert Wilstra is bij de oudere Friezen bekend als fierljepper. Na zijn sportcarrière ging hij aan de slag als sportverslaggever bij - toen nog - Radio Fryslân.
Het boek met foto's en gedichten over Het Noorderleeg © Omrop Fryslân, Geartsje de Vries
Hij heeft altijd wel gefotografeerd, maar de laatste tijd houdt hij zich er erg mee bezig. Bij toeval kreeg hij de gedichten van Jochum Rypma onder ogen en toen ontstond het idee van een fotoboek over het Noorderleeg met gedichten van Jochum Rypma.
Jochum Rypma en Evert Wilstra op het Noorderleeg © Omrop Fryslân, Geartsje de Vries
De gedichten van Rypma zijn niet speciaal bij de foto's geschreven. "Het is net andersom: de gedichten hebben de foto's gevonden", zegt Rypma in het radioprogramma Buro de Vries van Omrop Fryslân.
Jochum Rypma en Evert Wilstra
Het is ook niet zo dat de gedichten het Noorderleeg beschrijven. "Je moet het ruim zien" zegt Wilstra. "Het gaat om de sfeer en om de verbinding van taal en beeld."

Tweetalige gedichten

De gedichten zijn tweetalig. "Dat wilde de Afûk graag. Ik schrijf altijd in het Fries", vertelt Rypma, die een ecologische boerderijcamping in Bears heeft. Dat zijn gedichten nu in boek zijn verschenen, had hij nooit kunnen bedenken. Hij vindt het heel mooi.
Buro de Vries zoekt het uit! Mooie documentaires, nieuwsgierige gasten en verrassende gesprekken. Buro de Vries gaat gemoedelijk de diepte in. Met veel aandacht voor natuur, cultuur en geschiedenis. De deuren van het Buro zijn zondags open van 11.00 tot 13.00 uur. Zondagavond om 21.00 uur wordt het programma herhaald.