Jentsje Popma was een man met een missie: zorgen dat het natuurlandschap blijft

Jentsje Popma en Jan Henk Hamoen van Nijkleaster (archieffoto) © Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
Jan Henk Hamoen herdenkt kunstenaar Jentsje Popma (1921-2022) vooral als een man met een dubbele missie. "Hij gaf het landschap weer zoals hij het beleefde, mar riep ook alertheid op voor de kwetsbaarheid ervan."
Popma overleed woensdag, op 100-jarige leeftijd. Hamoen schreef niet alleen het levensverhaal van Popma op, maar is ook beheerder van het werk van Popma dat bij Stichting Nijkleaster is. Hamoen hoopt dat Fryslân zorgzaam met de nalatenschap van Popma omgaat.

Een kunstenaar met een missie

Popma was een man met een missie, zegt Hamoen. Hij wilde oproepen om zorgzaam te zijn voor de natuur. Popma is wel gecentreerd als 'vrolijke onheilsprofeet.' Hij schilderde koolzaad en blauwe druifjes in prachtige felle gele en blauwe verf, zijn landschappen waren zeer kleurrijk.
Jentsje Popma is op 100-jarige leeftijd overleden
Maar de boodschap daarmee was vooral: zorg ervoor dat het blijft. Dat zie je op het eerste gezicht niet, want Popma schilderde geen desolaat, maar een prachtig land.

Zorg voor de natuur

De haak om Leeuwarden, de grote weg die werd aangelegd, was Popma dan ook een doorn in het oog. Alle vogels gingen daardoor weg, concludeerde hij. Hij had het vaak over het ' productielandschap ' van vandaag de dag. Al in de jaren tachtig was hij daar van bewust.
Popma wilde geen landschapsschilder genoemd worden, zegt Hamoen. Want dat was te romantisch. Hij had een boodschap en was daarom niet zo gecharmeerd van de -ismen die op zijn kunstwerken werden geplakt.
Deel van een schilderij van Popma © Stifting Nijkleaster
De laatste maanden bracht Popma in zorgcentrum Greunshiem door. Hamoen kwam nog wel langs, maar Popma werd oud en zijn scherpte was verdwenen. De mooiste herinneringen heeft Hamoen aan de tijd dat Popma nog in zijn eigen huis in Leeuwarden woonde.
Jan Henk Hamoen over Jentsje Popma