Dit jaar viel meer dan 1.000 keer een trein uit bij Arriva in Fryslân

© Omroep Zilt, Simen Hofman
In onze provincie zijn dit jaar ruim 1.000 treinritten van Arriva geschrapt. Het ging met name mis op het spoor naar Groningen, daar vielen tot en met augustus meer dan 500 treinen uit.
In 589 gevallen lag de schuld niet bij Arriva, zo verklaren Arriva en de provincie Fryslân na vragen van Omroep Zilt. In die gevallen lag het vaak aan de infrastructuur: bijvoorbeeld door een kapotte brug of wissel.

Ziekteverzuim en personeelstekort

Arriva kon er bij 474 echter wel iets aan doen. Als treinen defect waren bijvoorbeeld, maar ook bij personeelskrapte. Arriva worstelt nog steeds met een hoog ziekteverzuim na de coronaperiode.
Vanwege de krapte heeft de vervoerder dit jaar op verschillende trajecten de dienstregeling afgeschaald. Die ritten zijn niet meegenomen in de cijfers, omdat deze uitval ver vooraf wordt aangekondigd.
Ruim een maand geleden gaf Arriva aan dat het nog steeds puzzelen was om de krapte op te vangen. Er waren vooral problemen met de beschikbaarheid van machinisten. Dat had ook met corona te maken: sommigen waren lang ziek en door corona werden operaties en opleidingen van personeel uitgesteld.
In de zomer is de dienstregeling aangepast vanwege de krapte aan personeel. Zo reed er 's zaterdags maar één sneltrein van en naar Groningen, terwijl het anders twee waren. Op het laatste moment bussen inzetten lukte ook niet altijd, omdat het ook daar krap was.

Vooral Leeuwarden-Groningen

Het gaat vooral mis op het traject tussen Leeuwarden en Groningen: daar vielen 298 sneltreinen en 280 stoptreinen uit dit jaar.
Drukte op het treinstation van Leeuwarden © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
Ook op het traject naar Harlingen was uitval: 237 keer ging de trein niet. Tussen Leeuwarden en Stavoren vielen 163 ritten uit en naar Sneek kwam het 85 keer voor. In totaal gaat het om 1.063 uitgevallen treinen in de provincie (dat is inclusief het traject naar Groningen).

Busuitval

Arriva is ook verantwoordelijk voor het busvervoer. Tot en met augustus is het 2.250 keer voorgekomen dat een bus niet reed. In 1.485 gevallen lag dat aan Arriva. Bijna 400 van de ritten vielen uit op 3 juni, toen er gestaakt werd door personeel.