No en Dan, houden van de aarde

Murk Nijdam, de bekende 'gruttoboer van Wommels, wil dat zijn land tenminste 100 jaar beheerd wordt zoals hij het nu doet. Hij heeft geen opvolger, maar laat al zijn land na aan de Stichting Agrarisch Natuurfonds Fryslân. Met het oog op de toekomst.
FryslânDOK No en Dan deel 3, 'Liefde'
Zaterdag 1 oktober NPO2 15.30 uur (herhaling zondag 2 oktober 13.20 uur)
Zondag 2 oktober Omrop Fryslân 17.00 uur (herhaling ieder uur)
FryslânDOK wordt Nederlands ondertiteld.
Jonge scholekster © Jan Bensliman
Het doel van Nijdam is dat de grutto's en andere weidevogels er een gunstige plak houden. De melkveehouder had een grote zorg, dat zijn land ooit zou worden overgenomen door een intensieve boer. En dat er van zijn vogelparadijs niets zou overblijven.
Roman Krznaric yn Ecokathedraal Mildaam © Jan Bensliman
De Australische filosoof Roman Krznaric schreef een toonaangevend boek: 'The good ancestor.' Alle vraagstukken over een onzekere en soms bedreigende toekomst worden door Krznaric teruggebracht tot de kern: probeer in al je handelen een goede voorouder te zijn.
Afgelopen herfst was Krznaric in Nederland, en FryslânDOK praatte met hem over zijn ideeën.
De gemeenteraad vergadert in 'Bosk' © Jan Bensliman
Intussen wandelt 'Bosk' langzaam verder door Leeuwarden, om te eindigen bij de Oldehove. Geïnspireerd door Bosk nam de Leeuwarder gemeenteraad een motie 'toekomstdenken' aan, waar de raadsleden zichzelf opdroegen om eens per jaar met elkaar na te denken over de lange termijn.
Spelen in 'Bosk' © Jan Bensliman
Componist Hoite Pruiksma schreef een muziekstuk 'It lân fan no', geïnspireerd op een tekst van schrijver en activist Aggie van der Meer (95). Het is een ode aan het land dat in stilte de tijd neemt en geeft. 'Om één in wezen en bestaan' te zijn.
'It lân fan no', Hoite Pruiksma © Jan Bensliman