Rein Tolsma presenteerde zijn laatste uitzending voor Prelude: "Het is mooi geweest"

Rein Tolsma achter de microfoon © Omrop Fryslân, Geertrui Visser
Met een aanbod variërend van Engelse kerkmuziek tot de poëtische klassiekers van Leonard Cohen wist presentator Rein Tolsma van Prelude een iconisch radioprogramma te maken. Zondag 2 oktober zit hij voor het laatst achter de microfoon.
Ook al is hij inmiddels zes jaar met pensioen, als presentator van Prelude hield Tolsma altijd binding met het publiek van Omrop Fryslân. Toch valt het afscheid hem minder zwaar dan sommige mensen denken. "Ik dacht: lk word straks 70 jaar. Het is mooi geweest. Dit is een mooi moment om ermee te stoppen."
Ruim veertig jaar geleden trad Tolsma in dienst bij Omrop Fryslân. Hij was verslaggever, presentator en hoofdredacteur en sloot zijn carrière af als senior beleidsadviseur. In al die hoedanigheden initieerde hij tal van programma's en projecten bij de Omrop, maar van dat hele oeuvre ligt het programma Prelude hem het meest na aan zijn hart.
Vooral de sfeer van Prelude spreekt hem aan: "Mijn moeder hield ook van psalmen en gezangen, ik kom zelf regelmatig in de kerk en houd van zingen."

Engelse kerkmuziek

Tolsma is een groot liefhebber van Engelse kerkmuziek. Daar kwam hij toevallig mee in aanraking, zo vertelt hij.
Na de Elfstedentocht in 1985 waren er initiatieven voor Elfstedentochten voor van alles en nog wat. Op een dag kwam er een man bij hem met een plan voor een Elfstedentocht van een Engels kerkkoor.
"Hij gaf mij een plaat en zei: Moet je dit maar eens beluisteren. Toen hoorde ik voor het eerst die psalmen, op Engelse wijze gezongen."
Dat was de Wells Cathedral Choir. De Elfstedentocht van dat koor kwam er. De eerste uitvoering was in de Grote Kerk in Leeuwarden. "Dat is toen live uitgezonden op Radio Fryslân."

Ook nieuw werk in Prelude

Die Engelse kerkmuziek is een voorbeeld van een brede muziekkeuze - in plaats van altijd maar de bekende liederen - die Tolsma graag terug ziet komen in Prelude. Hij ziet de verzoekjes van de mensen thuis dan ook als een idee om ook eens andere muziek te draaien.
De luisteraars willen gewoon mooie muziek horen. Die moet je niet alle weken hetzelfde voorzetten.
Rein Tolsma
"Prelude wordt teveel gedomineerd door de bekende nummers De 40.000 luisteraars willen gewoon mooie muziek horen. Die moet je niet alle weken hetzelfde voorzetten."
Het is wel voorgekomen dat een lied dat tot dan toe onbekend was, populair werd in Prelude. Het Pelgrimsgebed van de Zuid-Afrikaanse zangeres Amanda Strydom is daar een voorbeeld van.
"Dat heb ik een keer gehoord en toen in Prelude gedraaid. Daarna werd het heel vaak aangevraagd."

Leonard Cohen

"Of Leonard Cohen. Eigenlijk al zijn muziek is religieus. Wanneer je dat eens in Prelude draait, vragen de mensen het later ook wel weer aan. Dan wordt het wat een breder programma dan alleen koren en korpsen."
Het team van Prelude: Rein Tolsma, Aise van Beets en Thea van der Schaaf (en niet op de foto: Ietsje de Boer) © Omrop Fryslân, Geertrui Visser
Tolsma is er blij mee dat Prelude na twintig jaar nog altijd bestaat en ook verder gaat.
Luister hier de laatste uitzending van Rein Tolsma terug. Prelude blijft bestaan, er wordt een opvolger gezocht voor Tolsma.
De Friese kerkdiensten op televisie vindt Tolsma ook een goed initiatief. "Daarmee kun je je onderscheiden en laten zien dat je een publieke taak hebt. Zo zendt de BBC ook elke zondag Songs of Praise uit, wat zij als hun publieke taak zien."
"Omrop Fryslân heeft Prelude op de radio en de Friese kerkdienst op televisie. Dat vind ik een grote pluim en ik zou zeggen: Mooi zo laten."