CDA-raadslid: 'Opzeggen van vertrouwen in burgemeester Van de Pol is niet een zaak van feiten'

Burgemeester Caroline van de Pol van Terschelling © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
Dat een merendeel van de gemeenteraad van Terschelling het vertrouwen heeft opgezegd in burgemeester Van de Pol, is niet een zaak van feiten, maar van gevoel en suggestie. Dat zegt CDA-fractievoorzitter Hendrik van der Wielen.
Van der Wielen was het enige lid van de raad dat de motie van wantrouwen tegen de burgemeester woensdagavond niet steunde.
De burgemeester heeft gelijk dat ze op 15 december helemaal geen toezeggingen heeft gedaan over het evenementenbeleid en dus kan ze er ook niet op worden afgerekend, zo zegt Van der Wielen. "Ik heb de hele zaak nog nagelezen en nagekeken", zegt de CDA'er. "Ik ben die toezegging niet tegengekomen."
De fractie van Plaatselijk Belang, VVD, Samen Terschelling en PvdA denken daar anders over. Die fracties hebben alle andere zetels in de raad.
Wat het CDA betreft, moet de burgemeester gewoon de kans krijgen om het vertrouwen te herstellen en blijft ze dus aan als burgemeester. "Ik hoop het, maar uiteindelijk is de commissaris in deze aan zet en niet de raad", zegt Van der Wielen, die daarmee doelt op het feit dat de burgemeester door de Kroon is benoemd. Dat betekent dat de raad haar niet kan wegsturen.