Boeren verwerken bermgras en hekkelspecie tot compost

© Omrop Fryslân
De gemeenten Leeuwarden, Waadhoeke en Noardeast-Fryslân willen een coöperatie opzetten om bermgras en hekkelspecie te verwerken tot het nuttige mestproduct bokashi
Boeren die er aan mee willen doen, kunnen zich bij de gemeenten melden. Tot nu toe hebben tientallen boeren al belangstelling getoond.
Boeren verwerken bermgras en hekkelspecie tot compost
Donderdag en vrijdag was bij melkveehouder Ulbe Jansma in Deinum te zien hoe het werkt. Het bermgras, dat daar door de gemeente is gebracht, wordt met mineralen en microbacteriën behandeld voordat het onder plastic gaat. Daar verandert het in een paar maanden in bokashi.
Jansma experimenteert er al een paar jaar mee. "Mijn zoon kwam ermee en eerst moest ik er niet veel van hebben. Ik dacht straks heb ik allemaal onkruid in het land. Maar dat is niet zo. Alles wordt in het proces afgebroken, dus ook de zaden van onkruid. Ik wil graag dat de biodiversiteit in de bodem verbetert. Maar het duurt een paar jaar voordat je de effecten echt ziet.

Moeilijk met de droogte

In de gemeenten Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren bestaat al een boerencoöperatie met de naam Agrycycling. Steeds meer boeren sluiten zich daarbij aan. Boeren kunnen bij de coöperatie aankloppen als ze bermgras en hekkelspecie willen verwerken.
Boer Pieter van der Valk, een van de initiatiefnemers, is er zeer tevreden over en hij is blij dat Súdwest-Fryslân de stap heeft gezet om mee te werken. "Dat was met de droogte wel een zwaar jaar, omdat composteren dan moeilijker gaat. Maar het gaat over het geheel gezien goed. De resultaten van de metingen vorig jaar en dit jaar laten zien dat de kwaliteit van het product dat wij maken veel beter is dan die van bestaande compost.

Twee gedachten

De gemeenten Leeuwarden, Noardeast-Fryslân en Waadhoeke willen ook graag beginnen. Maar een datum is nog niet geprikt. "Wij werken hier graag aan mee omdat de boeren hun bodem graag willen verbeteren. En ons bermgras kan daar een hele goede rol in spelen", zegt Jan Dijkstra, wethouder van Waadhoeke.
Dijkstra zou graag zien dat het concept wordt uitgerold in de hele provincie. "Maar de provincie hinkt nog op twee gedachten. Ze denken dat het vergisten tot groen gras in een biovergister ook een goede optie is. Maar wij denken dat dit de beste oplossing is", zegt Dijkstra.
Zijn collega Pieter Braaksma van Noardeast-Fryslân ziet ook dat het goed is voor de bermen. "Wij hakselen het gras eerst en laten het dan verder liggen. Door het af te voeren verbetert ook de biodiversiteit in de bermen. Onze gemeenteraad heeft ons ook opgeroepen om ander bermbeheer toe te passen."

Geen McDonald's-gras

Geert Draaistra van groenbeheer Leeuwarden zet zich al een paar jaar in om organisch afval om te zetten in compost en bokashi als mest voor het land. Volgens hem is dat veel beter dan het gewoon in de berm te laten liggen of om het in de vergister te verwerken tot gras. "Dat is echt een goede manier om de bodem te verbeteren. De bodemweerstand neemt sterk toe en dat geldt ook voor het vochthoudend vermogen. En er komen allemaal nuttige nutriënten in."
Bang dat er veel viezigheid in komt, is Draaistra niet. "Wij denken daar goed om en gras uit snoepgebieden zoals bij McDonald's wordt hier niet voor gebruikt. Wij zoeken de berm ook nog na als dat nodig is." Wat Draaistra betreft kan het uitrollen van dit concept niet snel genoeg gaan.