Grote brand nagespeeld op Terschelling: "Eiland moet zich zelf eerst redden"

© Omrop Fryslân, Lennard Geerts
Honderden mensen waren vrijdag druk om Terschelling te redden. Zogenaamd dan, want de Friese hulpdiensten hielden een enorme oefening op het eiland.
"Het scenario is dat er tijdens het festival Oerol een grote natuurbrand ontstaat", vertelt Sytske Balt van de Veiligheidsregio. "De brandweer probeert dat onder controle te krijgen, maar dat lukt niet. Tegen de ochtend blijkt dat er ondersteuning nodig is, die ondersteuning moet vanaf de vaste wal komen. Ook zullen er campings ontruimd moeten worden."
Op Terschelling was een grote hulpverleningsoefening
Het is dan ook net echt. "Een aantal studenten spelen mee in deze oefening en worden daadwerkelijk van de camping gehaald."
De lokale oefening is naast de provinciale hulpdiensten, ook een goede test voor de voorzieningen op het eiland. "Als hier iets gebeurt; voordat hier extra hulpdiensten zijn ben je een paar uur verder", zegt Balt. "Dus zo'n eiland moet zich eerst zelf redden."
© Omrop Fryslân, Lennard Geerts
Ook Defensie is van de partij bij de oefening. "Bij grote rampen of crisissen kunnen we ondersteunen", zegt Majoor Foeke Dijkstra.
"Zeker op zo'n eiland is de logistiek en het voortzettingsvermogen beperkt. Als dat dagen duurt, kan je Defensie goed gebruiken. Mensen die meedenken, maar ook de blusheli die ingezet kan worden."