Zorgen bij kerkbesturen over hoge energieprijzen: 'Dikke trui aan bij de dienst'

Koos Tolboom, pastoor uit Gorredijk © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
De hoge gasprijzen zorgen voor grote problemen bij kerken. Kerken zijn over het algemeen grote en verouderde gebouwen en dus moet er veel gestookt worden om de kerk warm te houden.
De komende winter stijgt de gasrekening naar recordhoogte. "Dat baart ons grote zorgen", zegt pastoor Koos Tolboom uit Gorredijk. Zijn parochie bestaat uit vier gebieden: Oosterwolde, Drachten, Zorgvlied (Drenthe) en Gorredijk. Drie hebben variabele energiecontracten, waardoor die veel meer moeten betalen de komende winter. Het bestuur is in overleg over een mogelijke oplossing.
"Het idee zou kunnen zijn om twee kerken open te stellen in plaats van vier", zegt Tolboom. "Al is dat toch iets wat je liever niet wilt. Niet iedereen is even mobiel en dus wil je het liefste de dienst dicht bij huis houden. Maar als we niets doen, komen er grote problemen met de gasrekening."
Kerkbesturen hebben zorgen over de energierekeningen
Koepelorganisatie Rooms-Katholieke Kerk Noord-Nederland merkt dat er veel zorgen zijn onder kerkbesturen. Niet alleen op korte termijn, maar ook voor de toekomst van de gebouwen.
Verduurzamen is namelijk moeilijk voor een kerkgebouw. Die zijn vaak rijksmonumenten en dan mogen er niet zomaar zonnepanelen op. "Kerken moeten creatief zijn", zegt Lammert de Hoop van de RKK.
"Het is natuurlijk mogelijk om een dienst in een kleiner gebouw te houden. Vaak zit die naast de kerk en is dat eerder warmer te krijgen. In de Roomse kerk is er vaak ook nog een dienst door de week, maar die wordt meestal nu wel geschrapt. De zondagdienst blijft voorlopig staan, want die is belangrijk."
Pastoor Koos Tolboom over de energie
Mocht het toch zover zover komen dat diensten geschrapt moeten worden, dan is er nog een alternatief volgens De Hoop. "In de coronatijd zijn er veel online-diensten geweest en konden mensen thuis naar een dienst kijken. Dat is echter geen optie wat mij betreft, want wij zijn nu net weer zo blij dat we allemaal bij elkaar kunnen komen. Het geloven doe je met zijn allen."

Om de kosten wat te dekken, lijkt de temperatuur toch echt naar onderen te moeten in de kerk. "Bij de eerstvolgende dienst vertel ik de mensen dat ze de komende tijd een dikke jas aan moeten doen", zegt pastoor Tolboom. "We hebben het honderden jaren zonder verwarming gedaan in de kerk, dus zullen we dit ook wel overleven."
Lammert de Hoop van koepelorganisatie Rooms-Katholieke Kerken