Drachten hoopt 'goud in handen' te hebben met alliantie tussen lokale partijen

De zeven partijen van de Alliantie van Drachten © Omrop Fryslân
Zeven partners hebben vrijdag de 'Alliantie van Drachten' ondertekend. De partijen spreken af dat ze met elkaar Drachten willen versterken door onderwijs, zorg en innovatieve bedrijven meer te laten samenwerken.
Het gaat onder meer om Philips, ROC Friese Poort, NHL Stenden, Rijksuniversiteit Groningen en de gemeente Smallingerland, die de alliantie in ziekenhuis Nij Smellinghe tekenden.
Dat gebeurt bijvoorbeeld door de mbo-opleiding verpleegkunde na de herfstvakantie te verhuizen naar een speciaal daarvoor gebouwd auditorium in het ziekenhuis. Het ziekenhuis heeft meer dan zes miljoen geïnvesteerd om dat mogelijk te maken.

'Goud in handen'

Het Drachtster innovatiecluster is een van de trekkers van de intensieve samenwerking tussen de zeven partijen. Voorzitter Binne Visser van dat innovatiecluster denkt dat Drachten 'goud in handen heeft' door onderwijs, zorg en bedrijven nog dichter bij elkaar te brengen.
Hij is dan ook blij dat de alliantie na een paar jaar van praten officieel is. "Studeren vlak bij de plek waar wordt gewerkt is het nieuwe leren", vindt Visser.

Voorop lopen

Voor toekomstige werkgevers is zo'n ontwikkeling ook van belang. "Studenten zijn jong en fris, die komen met nieuwe ideeën. Als je die betrekt bij nieuwe ontwikkelingen, dan komen er vaak interessante dingen uit."
Voorzitter Binne Visser van het Innovatiecluster vindt het een feestelijke dag
De alliantie moet ervoor zorgen dat Drachten voorop loopt op het gebied van onderwijs, zorg en techniek en daardoor ook voor toekomstige generaties interessant blijft als woon- en werkplek.

Zorgopleidingen in huis

Directeur Bert Kleinluchtenbelt van ziekenhuis Nij Smellinghe heeft een heel direct belang. "Doordat Rijksuniversiteit Groningen vlakbij is, kunnen we meestal wel aan medisch specialisten komen. Verpleegkundigen aantrekken is soms veel lastiger. Ik ben daarom erg blij dat we na de herfstvakantie de zorgopleidingen van Friese Poort hier in huis krijgen."
© Omrop Fryslân, Onno Falkena
Het ziekenhuis wil de komende tijd ook meer inzetten op innovatie in samenwerking met de andere partijen uit de alliantie. "Met nieuwe volgapparatuur van Philips kunnen we oudere patiënten na de operatie thuis blijven volgen. Dat zijn belangrijke ontwikkelingen om de zorg betaalbaar te houden."
Jouke de Vries van Rijksuniversiteit Groningen is vol lof over de collegezaal in het Drachtster ziekenhuis. "Ik vind dit een mooie ontwikkeling. We moeten ook af van de schotten tussen universiteit, hbo en mbo. Als je samen kunt werken, zoals hier in het innovatiecluster, dan moet je dat vooral doen."