Leppehiem sluit zwembad Akkrum om energieprijzen: "Het alternatief is het Pikmeer"

Het zwembad in Akkrum © Leppehiem
Het zwembad van Leppehiem in Akkrum sluit de deuren: de exploitatie kan niet meer uit nu de energieprijzen zo toenemen. Het bestuur van Leppehiem zegt dat het zwembad een verlies van 50.000 euro per jaar draait.
Aan de andere kant telt het ook dat veel mensen gebruik maken van de voorziening, zegt bestuurder Paul Mutsaers. "Maar uiteindelijk moet het onderaan de streep ook uit kunnen. Nu kan het niet meer uit, de laatste jaren eigenlijk al niet."
De zorginstelling wordt voor een groot deel gefinancierd met Wlz-gelden, zegt Mutsaers. Dat is geld dat zorginstellingen krijgen vanuit de Wet langdurige zorg. "Daarvan gaat heel veel geld naar het zwembad."
Leppehiem sluit het zwembad in Akkrum
Er wordt gekeken of een doorstart mogelijk is. Niet alleen bewoners van de zorginstelling gebruiken het zwembad voor beweging en ontspanning, maar ook bezoekers uit Akkrum, kinderen voor zwemles en aquarobic-deelnemers.

Geen primaire taak

Leppehiem Gemeenschapscentrum betaalt de kosten voor het onderhoud en de investeringen voor het zwembad. Maar dat is met de energieprijzen niet meer te doen. Bestuurder Paul Mutsaers geeft aan het jammer te vinden, maar zegt ook dat het exploiteren van een zwembad niet in de eerste plaats een taak van een zorgorganisatie is.
Als Leppehiem extra geld in het zwemwater moet steken, gaat dat ten koste van de zorg, zegt Mutsaers. De primaire taak van Leppehiem is de zorg en verpleging van ouderen.
Leppehiem heeft vooraf overlegd met verschillende partijen. "Ik heb twee maanden geleden voor het eerst met de gemeente Heerenveen gesproken, maar zij zien geen mogelijkheden. Zij hebben geen budget om dit mee te financieren."
Mutsaers heeft ook met dorpsbelang Akkrum en Verenigde Ondernemers Akkrum Nes (VOAN) gesproken. "Maar die zien ook geen mogelijkheden. Het gaat om een fors bedrag, om break-even te draaien."

Zwemschool wil doorstart onderzoeken

Hendrik Jan Nijdam van zwemschool De Badmeester kreeg het nieuws vorige week te horen. Het overviel hem, want hij heeft elke week een kleine 30 groepen van zo'n 6 kinderen die zwemles volgen in het Akkrumer bad.
Volgens hem had er eerder aan de bel getrokken moeten worden. "Voor de zomer heb ik een gesprekje gevoerd, later nog één gesprek. Ik heb gevraagd naar de cijfers, maar er waren geen concrete cijfers."
Er is nog ruimte, het zwembad kan nog tot 1 april gebruikt worden. Tot die tijd kunnen er nog initiatieven aangediend worden, zegt Mutsaers. Als het niet lukt om een doorstart te maken ziet Nijdam geen alternatief: "Nee, het antwoord is het Pikmeer."