Eigenaren van Hegebeintumer erfgoed trekken samen op: Harsta State straks ook open

Harsta State in Hegebeintum © Stinze Stiens
De monumentale Harsta State in Hegebeintum is vanaf eind oktober open voor publiek. De eigenaar, vereniging Hendrick de Keyser Monumenten, werkt daarvoor samen met Stichting Terp Hegebeintum.
De terp, de 12-eeuwse Romaanse kerk en Harsta State zijn volgens beide organisaties als cultureel erfgoed sterk met elkaar verbonden. In de kerk hangen bijvoorbeeld rouwborden die van de families waren die op Harsta State hebben gewoond. Het ensemble kan daarom ook het beste met elkaar optrekken, zo denkt men.

Eén coördinator

Voor de opening van terp, kerk en state is ook een gemeenschappelijke vrijwilligerscoördinator aangesteld, dat is Liebeth ten Wolde uit Hurdegaryp. De bezoekers van Hegebeintum moeten straks een fraaie inkijk krijgen in het leven in een terpdorp.
De terp en hervormde kerk van Hegebeintum © Hendrick de Keyser Monumenten
De stichting stelt al jaren de kerk van Hegebeintum en het archeologisch steunpunt open voor bezoekers. De terp van Hegebeintum is de hoogste terp van Friesland, je kunt de Waddenzeedijk zien vanaf de terp. Vanuit het kennis en informatiecentrum kunnen bezoekers worden begeleid.

Slapen in de State

Vereniging Hendrick de Keyser is sinds 2018 eigenaar van Harsta State. Het was een gift van het echtpaar Van Riemsdijk, die tuin en state wilde bewaren voor de toekomst. Daarna is het oude gebouw gerestaureerd. Harsta State wil vanaf 28 oktober gasten ontvangen, die daar ook kunnen overnachten.
De state wordt voor het eerst in 1511 genoemd, toen 'Rummert oppe Harst' de eigenaar was. Door de jaren heen woonden er verschillende families. Het gebouw is meerdere keren verbouwd, het kreeg rond 1843 de huidige vorm. De tuin is aangelegd door de bekende architect Lucas Pieters Roodbaard, er zijn tegenwoordig veel stinzenplanten te vinden.