Buurvrouw & Buurvrouw vrolijkt op en brengt eten naar daklozen

Ex-dakloze Hans krijgt macaroni © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Het is onderdeel van het Culturele Hoofdstadproject Buurvrouw & Buurvrouw, dat mensen met elkaar wil verbinden: de Buurvrouw & Buurvrouw Bus. Die gaat elke donderdag met eten naar daklozen toe. Op vaste plekken in Leeuwarden.
Ze komen niet alleen met warm eten, maar ook om een praatje te maken tegen de eenzaamheid. Donderdag kwam de bus met 16 warme maaltijden bij het Beursgebouw.
Daar is steeds meer behoefte aan, merkt vrijwilliger Janny Wolthuizen. "Ja, vind ik wel. Het verschilt wel heel veel. Zomers is het rustiger. Dat kon je echt wel merken, maar nu het weer wat kouder wordt, komen er weer meer mensen."
Buurvrouw & Buurvrouw Bus bringt iten nei dakleazen ta
Ze stellen geen eisen. Iedereen kan eten krijgen. "Het smaakt geweldig", vindt Hans Leerling van de macaroni. "Ik heb zeven maanden in de opvang gezeten. Nu heb ik sinds vijf maanden een eigen huis. Maar ik kom hier al anderhalf jaar. Ik blijf hier komen. Die mensen doen het gewoon goed, het eten is goed. Echt, geweldig."
Erik en Janny Wolthuizen brengen eten © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
De bus rijdt nu zo'n anderhalf jaar. Het is dankbaar werk en het levert mooie momenten op, vindt vrijwilliger Erik Wolthuizen. "Ik weet nog wel een van de eerste keren. Een van die mannen was zo hongerig en we hadden te weinig gegeten. Toen ben ik naar een pizzeria toe geweest en heb ik vijf pizza's gehaald. Die man had zo'n behoefte en toen hebben we samen gebeden", zegt Wolthuizen.

Opvrolijken

"Hij had alle aandacht nodig die hij kon krijgen. Diezelfde man zien we nu ook weer in de stad. Maar nu heeft hij een mooi huisje en is hij weer helemaal opgevrolijkt. Om die mensen weer terug te kijken en dat ze je groeten van: hé, wist nog? Dat is mooi."
Verslaggever Ronnie Porte
Het motto van Buurvrouw & Buurvrouw is: we zijn allemaal buren van elkaar. Zij hebben ook een winkel waar mensen gratis kleding uit kunnen zoeken. In verschillende tuinen staan koelkasten met verse producten om mee te nemen. Er is een café en regelmatig zijn er acties, zoals een pannenkoekenfeest of een kerstactie.