Inwoners Luinjeberd bang voor industrie bij het dorp: 'We hebben er hoofdpijn van'

A7 bij Heerenveen met rechts de weilanden naar Luinjeberd © Google Street View
Er zouden groene, duurzame bedrijven komen op een nieuw bedrijventerrein bij het Klaverblad bij Heerenveen totdat men in het dorp Luinjeberd in de gaten kreeg dat er ook heel andere industrie kan komen. Het dorp wil dat niet en gaat donderdagavond bezwaar maken bij de gemeente.
De kaarten voor het gebied aan de andere kant van de grote weg A7 waren al ingetekend en ingekleurd. Het gaat om het gebied van 120 hectare bij de dorpen Gersloot, Tjalleberd, Luinjeberd en Terband. Het ligt ten noorden van de A7 waar nu nog weiland is. Ten zuiden van de snelweg staat de grote zuivelverwerkingsfabriek Aware.
Jaren geleden is de grond verkocht aan de gemeente, vertelt Ralf Kerkstra uit Luinjeberd. Hij is een van de actievoerders.
"Wij weten dat daar ooit iets gaat komen. In 2018 heeft de gemeente naar onze voorkeur gevraagd. Wij hebben toen aangegeven dat we het daar graag groen en duurzaam zouden willen hebben."

Hoofdpijn

Nu blijkt dat er ook een industrieterrein komt. "We hebben er hoofdpijn van. Dit past helemaal niet bij wat we willen als dorp. Een paar onderdelen van het plan kunnen we wel mee leven, zoals recreatie, natuurinclusieve landbouw en zonnepanelen waarin onze energiecoöperatie ook deelneemt."

Schrikken

Kerkstra verwijt de gemeente dat zij niet duidelijk heeft gecommuniceerd over de plannen. De gemeente wijt dat onder andere aan de coronaperiode, aldus Kerkstra. Daardoor zouden de bewoners van het dorp mogelijk informatie hebben gemist. "Maar dat dit er komt, daar schrikken wij toch wel heel erg van."
Die industrie is het allegrootste bezwaar dat de tegenstanders donderdagavond aan gaan voeren tijdens het inspreken. De plannen moeten terug naar de tekentafel, zo vinden ze.
De recente ontwikkelingen doen sommige dorpsbewoners terugdenken aan de tijd van het Megapark dat er bij Heerenveen zou komen. Er hebben zich wel bedrijven gevestigd, maar niet zoveel als op gerekend was. Het gebied is verder gegaan onder de naam IBF (Internationaal Bedrijvenpark Friesland).

Hoger bouwen

De bewoners zien in de nieuwe plannen concrete ontwikkelingen waar ze niet blij mee zijn. Kerkstra: "Wij zien dat vastgestelde maximumhoogtes opgerekt worden. Met een uitzondering op een bestaand bestemmingsplan kan er ineens worden gebouwd tot een hoogte van 43 meter. Dat willen we niet bij ons achtertuinen hebben."