Fout van Súdwest-Fryslân: centrum Bolsward voor de derde keer overhoop

Straten en centrum Bolsward worden opnieuw gelegd © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
De doorgaande klinkerweg in Bolsward wordt donderdag voor de derde keer in korte tijd aangepakt. Vanwege fouten moet het werk weer opnieuw. De kosten van de nieuwe weg lopen op tot 365.000 euro.
Na de herinrichting van de binnenstad in Bolsward zijn er veel klachten binnengekomen van ondernemers en bewoners dat de kwaliteit van de straatstenen niet al te best is. Ze dreunen los en maken een ratelend geluid. De gemeende doet daar nu wat aan. Met de herstelwerkzaamheden is al begonnen.
Centrum Bolsward voor de derde keer overhoop
De stenen liggen er scheef in. "De boel trilt. Nu trilt het altijd wel als wer wat zwaar verkeer langskomt, maar nu is het meer", zegt slager Yde de Boer. Hij heeft een winkel en de straat ligt bij hem voor de deur.
"Als je op een bepaalde plek bent, ratel je bijna uit je auto. En thuis is het helemaal een drama. Mijn buren moeten steeds weer het serviesgoed in de kast zetten. En er zitten scheuren in het gebint."

'Alleen geschikt voor een terrasje'

De stenen die gelegd zijn in visgraafmotief worden niet zo snel stukgereden, heeft hij gehoord van stratenmakers. "Maar er ligt een stukje stenen op zo'n manier in dat ze alleen geschikt zijn voor een terrasje. Niet hiervoor."
Toch ligt de slager niet alleen de verantwoordelijkheid bij de gemeente. "Als iemand tegen mij zegt: gooi zand in je gehakt. Dan doe ik dat toch ook niet? Die stratenmakers hadden ook kunnen zeggen: hier begin ik niet aan."
Een reportage van verslaggever Timo Jepkema
Verantwoordelijk wethouder Petra van den Akker is erg schuldbewust. "Iedereen maakt fouten, ook de gemeente. Wij hadden een heel mooi plan gemaakt. Met de inwoners en de ondernemers. De straat zou een historische uitstraling hebben. Het blijkt niet goed te werken", zegt Van den Akker.
Kern van het probleem lijkt te zijn dat er twee methodes gebruikt zijn om de stenen er in te leggen. In het midden ligt een rode baan in 'keperverband', aan de zijkanten liggen klinkers horizontaal in 'halfsteensverband'.
In combinatie met het aantal bussen en vrachtwagens dat over de straat moet, komen de stenen los te liggen. Over de hele straat komen de stenen nu te liggen als in het eerste model.
Klinkers liggen scheef in de Jongemastraat © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Er komt geen compensatie voor de ondernemers. "Het is een heel ongelukkige samenloop van omstandigheden geweest. Wij verwijten het onszelf, dat wij hier niet scherper op zijn geweest. We moeten echt goed kijken hoe we dat voortaan kunnen voorkomen", vertelt de wethouder.
Donderdag is het begin van de herstelwerkzaamheden begonnen, volgend jaar is het tweede deel van de Jongemastraat aan de beurt.
Geluidsoverlast door de ratelende stenen wordt aangepakt © Omrop Fryslân, Timo Jepkema