Terschelling en Staatsbosbeheer blij met nieuwe waterputten in tijden van droogte

Zwaar materieel van de landmacht © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
Terschelling is blij met de twee nieuwe waterputten die door defensie worden geslagen. De putten zijn bedoeld voor de brandweer, zodat die genoeg water heeft als er brand is.
De waterputten die defensie er nu bij maakt komen in West-Terschelling aan de Longway Noord en in Oosterend bij de parkeerplaats bij de Boschplaat. De brandweer kan er makkelijk bij op die plekken.
Terschelling en Staatsbosbeheer blij met nieuwe waterputten in tijden van droogte
Boswachter Feline Zwaan legt uit dat Staatsbosbeheer al sinds 2016 bezig is met preventieve maatregelen voor de natuur. "Dat gaat om het onderhouden van de aanrijdroutes voor de brandweer. Er komt van alles bij kijken. We werken al jaren samen met de brandweer en kijken kritisch naar ons eigen terrein."
Locoburgemeester Gea van Essen is blij met de calamiteitenputten. "In deze gebieden is er eigenlijk niets. Door de verdroging bevatten waterplassen eigenlijk te weinig water om bluswater uit te halen, zeker in de zomer. Dus het is verstandig om dit soort putten te slaan, zodat je altijd water bij de hand hebt."

Landmacht druk bezig

Defensie zet zwaar materiaal in om de putten te maken, maar volgens adjudant De Leeuw den Bouter wordt dat eigenlijk overal ingezet. "We hebben dit jaar ook aan de andere kant van de Waddenzee geboord, aan de Marnewaard. Daar kwamen we een identieke grondsoort tegen."
Verslaggever Lennard Geerts
Voor de landmacht is er nog een extra reden om blij met de klus te zijn. "Het is fijn om een calamiteitenbron te hebben om de natuur te beschermen, maar het is ook van belang voor onze certificering. We hebben een aantal boringen per jaar om gecertificeerd te blijven naar de normen van de branche."