Provincie helpt bij energiebesparing: "Met kleine dingen een groot verschil maken"

Gedeputeerde Sietske Poepjes © Deputearre Sietske Poepjes
De provincie Fryslân stelt drie ton beschikbaar om mensen die last hebben van energiearmoede op korte termijn te helpen met energiebesparende maatregelen. Dat moet onder andere via energiecoaches.
Die toezegging deed gedeputeerde Sietske Poepjes woensdag in de Statencommissie. Het voorstel voor het versnellen van de aanpak energiearmoede was ingediend door de Partij van de Arbeid met steun van CDA, D66, GroenLinks, SP, VVD en de Partij voor de Dieren.

Adviezen voor het huis

Poepjes wil voor een gezamenlijk aanvalsplan isolatie samenwerken met de Friese gemeenten. "Die staan nog dichter bij de mensen. Samen kunnen wij energiecoaches en energieconsulenten op pad sturen."
Mensen die maatregelen nemen zoals tochtstrips of dubbel glas kunnen al snel een paar tientjes op hun energierekening besparen.
Radiatorfolie kan al een verschil maken © ANP
Poepjes realiseert zich wel dat het probleem van de hoge gasrekeningen niet meteen wordt opgelost. "Maar we kunnen wel stimuleren dat mensen minder gas en stroom nodig hebben. Ik geloofde het eerst ook niet, maar hele kleine aanpassingen - zoals een isolatiestrip onder de deur - kunnen echt verschil maken."

Collectief inkopen

Door ook collectief energiebesparende zaken aan te kopen zoals ledlampen en tochtstrippen wil de provincie mensen helpen om minder gas en stroom te gebruiken. "We moeten met de gemeenten bespreken wat de meest handige manier voor het goedkoop inkopen is."
Ze vindt dat steun bij verschillende overheden vandaan moet komen. Gemeenten en provincies kunnen wat doen, maar het Rijk moet dat ook. "Bij de acceptgiro die je elke maand krijgt. Dat kan de provincie niet oplossen: daar hebben wij de bevoegdheid en het geld niet voor. Dat hoort het Rijk voor de meest kwetsbare mensen op te pakken."

Meer energiecoaches

Volgens Poepjes zijn er in Fryslân al zo'n honderd energiecoaches actief, maar dat moeten er meer worden. "Ik denk dat wij voor de herfst en winter echt de sokken erin zetten om in november-december nog veel meer actief aan het werk kunnen hebben."
© Shutterstock.com (stockcreations)
Mensen die graag zo'n coach over de vloer willen hebben voor praktische adviezen kunnen zich nu al aanmelden bij hun eigen gemeente, door de provincie te bellen of via Energieteam Fryslân.

Ondernemers

Voor ondernemers hoopt Poepjes meer voorlichting te kunnen regelen, bijvoorbeeld als het over investeringen voor nieuwe warmtebronnen gaat. "Hoe duur is dat dan? Hoe lang duurt het voordat ik zoiets heb afgelost? En hoe snel gaat mijn energierekening per maand naar beneden? Dus gewoon een goede rekensom maken."
Gedeputeerde Sietske Poepjes
De SP stelde voor om huiseigenaren met een laag inkomen financieel te helpen bij het isoleren van hun huis. De SP wil daar twee miljoen euro voor vrijmaken.
Gedeputeerde Sietske Poepjes noemde dat voorstel 'sympathiek', maar kon hier woensdag geen toezegging over doen. Dit voorstel komt later terug in de Statenvergadering van oktober.