Stenen hoofden in Leeuwarden vertellen verhalen over eenzaamheid

Een hoofd van het project Sprekende Stenen © Omrop Fryslân, Wendy Kennedy
Eenzaamheid hoort bij het leven, iedereen heeft er wel eens mee te maken. Dat is de boodschap van het project Sprekende Stenen van de gemeente Leeuwarden (Over de drempel) en City of Literature.
Op verschillende plekken in Leeuwarden zijn hoofden van steen te vinden aan gevels van gebouwen, met hierbij een QR-code. Ze hangen onder meer bij dbieb, Campus Fryslân, Tryater en Tresoar. Na het scannen van de code is een verhaal over eenzaamheid te horen. Doel van het project is het taboe over eenzaamheid te doorbreken.
Het project Sprekende Stenen is in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Wendy Kennedy
Luister naar de reportage
"Vaak denken we dat eenzaamheid alleen maar bij ouderen voorkomt, maar dat is niet zo", zegt projectleider Sytse Jansma. "Iedereen heeft er in zijn leven wel eens mee te maken. Het hoort bij het leven."

Helemaal alleen

Een van de schrijvers van de verhalen is Nicole van den Berg. Ze heeft een verhaal geschreven over een inwoonster van Leeuwarden die nu halverwege de dertig is.
Van den Berg: "Op haar zestiende kwam ze helemaal alleen vanuit Curaçao naar Leeuwarden te wonen en moest ze alles helemaal alleen opbouwen." Dat voelde heel eenzaam vertelt ze. "Wat ik mooi vond om te zien, was dat ze na verloop van tijd helemaal niet bang meer was, omdat ze veel had meegemaakt."
Week tegen eenzaamheid
Van 29 september tot en met 6 oktober is de Week tegen eenzaamheid. Er wordt van alles rondom dit thema georganiseerd om dit onderwerp bespreekbaar te maken.