Sven Kramer is nu directeur bij Jumbo-Visma: "Maar uiteindelijk is er niet veel veranderd"

Sven Kramer © Orange Pictures
Zijn schaatsleven mag er dan al wel ruim een halfjaar opzitten, druk met de sport is Sven Kramer nog altijd. Ook in zijn nieuwe functie als directeur 'business development' bij Jumbo-Visma zit hij niet stil.
Het is even wennen als de schaatsploeg van Jumbo-Visma gepresenteerd wordt aan familie, sponsoren en pers. Er zijn vaste gezichten als Antoinette de Jong, Thomas Krol en Dai Dai N'tab. Achterin de zaal staat Sven Kramer. Hij mag later het podium op om te vertellen over zijn nieuwe functie.
Begin deze maand maakte Jumbo-Visma bekend dat Kramer er aan de slag gaat als directeur 'business development.' Een grote verrassing is dat niet: al bij zijn afscheid in maart werd duidelijk dat hij een functie binnen zijn oude schaatsploeg in zou vullen.

De zakelijke kant

Kramer is nu bijna vier weken bezig met zijn nieuwe baan. Maar wat doet hij nu precies? "Ik ben vooral verantwoordelijk voor de zakelijke kant van de schaatsploeg", vertelt de 36-jarige Kramer. "De sponsorships activeren, behouden en uitbreiden."
Maar wie denkt dat meervoudig olympisch kampioen alleen binnen het schaatsen bezig is, heeft het mis. Jumbo-Visma heeft ook een van de beste wielerploegen ter wereld.
"Het schaatsen ligt natuurlijk dichter bij het hart, maar we zullen het breder trekken naar beide ploegen. Onze kracht ligt in dat we 365 dagen per jaar zichtbaar zijn, met schaatsen in de winter en wielrennen in de zomer."
Sven Kramer vertelt over zijn nieuwe leven als directeur bij Jumbo-Visma
De eerste weken bevallen Kramer goed, ook omdat het niet helemaal nieuw is voor hem. In zijn carrière bemoeide hij zich ook wel met het zakelijke deel. "Dat is misschien wel de aard van het beestje. Ik zeg wel eens grapjes: het enige wat ik nu niet meer doe, is trainen. Maar uiteindelijk is er niet veel veranderd. Ik ben nog altijd even druk met de sport en alle belangen daaromheen."

Thialf

Een onderwerp waar Kramer zich ook vaak over heeft uitgesproken, is Thialf. De ene keer ging het over de (slechte) kwaliteit van het ijs, de andere keer over de 'meewind' bij wedstrijden en weer een andere keer over de toekomst van de ijstempel.
Dat het penibel is, is zeker.
Sven Kramer over de financiële moeilijkheden bij Thiald
Als we Kramer nu vragen of we hem nog naast het ijs zullen zien, kan hij niet laten om te verwijzen naar de financiële problemen waar Thialf in zit. "Als het open blijft, dan misschien wel, ja. Ik denk dat het wel goed komt, maar je weet het nooit. Dat het penibel is, is zeker."
Op dit moment is de directie van het ijsstadion in gesprek met verschillende partijen over een oplossing voor de hoge energiekosten. Het energiecontract loopt eind dit jaar af en dan krijgt Thialf te kampen met een hogere rekening.
"Het is aan een aantal stakeholders om dat op te lossen", vindt Kramer. "Voor ons zijn er meerdere banen dan Thialf, dus voor ons is het minder penibel dan voor de mensen die er hun vaste baan hebben."
Schaatscoach Jac Orie met Sven Kramer op de teampresentatie © Orange Pictures
Niet alleen met zijn nieuwe baan heeft Kramer het op dit moment druk. In augustus werd Dexx Bynt Kramer geboren, het tweede kind van Kramer en Naomi van As. En dus zit hij thuis in de luiers. "Ja, absoluut. Dat vind ik niet erg."
Dat is anders dan bij de geboorte van hun eerste kindje, Kae, bijna vier jaar geleden. "Toen ging ik binnen een paar weken naar Japan. Dan heb je altijd een soort excuses. Nu is het: 'Sven, jij bent!' Nu kun je het meer samen doen."

Schaatsseizoen begint met 'WBKT'

In het laatste weekend van oktober begint het schaatsseizoen in Thialf met het wereldbekerkwalificatietoernooi (WBKT). In de weken voor dat toernooi blikken we met Omrop Fryslân vooruit op het nieuwe seizoen met de Friese schaatsers.