Verbouwing gemeentehuis in Dokkum officieel begonnen: "Duurzaam en van het gas af"

De verbouwing van het gemeentehuis in Dokkum is officieel begonnen © Koos Scherjon
In Dokkum is het startsein gegeven voor de verbouwing van het gemeentehuis van Noardeast-Fryslân. Het kostenplaatje van de eerste van in totaal drie verbouwingen is meerdere miljoenen euro 's.
Wethouder Bert Koonstra, directeur Biense Dijkstra van Bouwgroep Dijkstra Draisma en directeur Marc Mulder van Pranger-Rosier Installaties onthulden woensdagmiddag het bouwbord bij het gemeentehuis aan de Koningstraat. Het gebouw is inmiddels zo'n 20 jaar oud en aan vernieuwing toe. Er komen onder meer nieuwe balies voor het contact met de inwoners. Bovendien komen er werk- en overlegruimtes voor de medewerkers.
"Zaken op het gebied van duurzaamheid worden meteen meegenomen", zegt wethouder Koonstra. "De inrichting wordt zo duurzaam mogelijk door het opnieuw gebruiken van al bestaande materialen. Wij gaan ook van het gas af."
Eerder deze maand zijn de voorbereidingen al begonnen. De verbouwing wordt gedaan door twee Dokkumer bedrijven: Bouwgroep Dijkstra Draisma en Pranger Rosier Installaties. Beide bedrijven zijn trots dat ze de vernieuwing van het gemeentehuis in hun eigen stad mogen uitvoeren.
In april 2023 moet het werk klaar zijn. Daarna volgt de tweede fase met nieuwbouw van de locatie aan de Suupmerk. Hier komen de raadzaal, overlegruimtes en een werkcafé.
De hal van het gemeentehuis van Noardeast-Fryslân © Koos Scherjon
De gemeente Noardeast-Fryslân ontstond op 1 januari 2019 uit de herindeling van de gemeenten Dongeradeel, Kollumerland en Ferwerderadiel. Er is toen besloten om de ambtelijke organisatie bij het bestuur in Dokkum onder te brengen.
"Om een goede dienstverlening naar onze inwoners en bedrijven toe te kunnen garanderen, is het belangrijk om de ambtelijke organisatie dichtbij het bestuur in Dokkum te hebben", zegt Koonstra.