Huizenmarkt koelt af: Zaterdag weer een ouderwetse Open Huizen Dag

© ANP
De Open Huizendag is terug van weggeweest. De woningmarkt is aan het afkoelen en het duurt langer om een huis te verkopen. Lange rijen kopers die tegen elkaar opbieden lijkt ook verleden tijd. Om toch de woningen onder de aandacht te brengen, wordt zaterdag opnieuw een Open Huizen Dag georganiseerd.
In Fryslân staan ruim 2.100 woningen te koop. "Een kleine 300 daarvan doen zaterdag mee aan de Open Huizendag. Eerder werden huizen verkocht boven vraagprijs", zegt Meindert de Graaf van Hellema Makelaars in Leeuwarden. "Maar de markt is nu wel afgekoeld. Dat komt onder andere door de hogere rente, dus mensen kunnen minder lenen."
Omdat de markt verandert, moeten makelaars terugvallen op methoden uit het verleden. De Graaf: "We moeten weer aan de bak en de Open Huizen Dag is een laagdrempelige manier om een woning te bekijken."
Woningen staan weer langer te koop
De woning van de familie Rienks is zaterdag ook te bezichtigen. Het huis aan de Troelstraweg staat voor 5,5 ton te koop. "We hebben het nu ruim twee weken te koop staan", zegt Monique Rienks. " Toen kwam deze gelegenheid ook voorbij. Omdat wij supertrots op ons huis zijn, vinden we dat mensen de gelegenheid moeten hebben binnen te kijken. Als ze het gaan zien, willen ze wellicht een bod doen en hier komen wonen."
Ook al neemt de vraag af, de prijs zakt nog niet zo, zegt De Graaf. " Dat heeft te maken met het feit dat er altijd nog een tekort aan huizen is." Toch is overbieden niet langer de norm. Dat gebeurt alleen nog bij duurzame huizen.
"Vooral woningen die energiebesparende maatregelen hebben genomen, zoals isolatie en zonnepanelen, zijn nog wel in trek", zegt De Graaf. "Kopers kijken ook naar bijkomende kosten als ze nog wat moeten verbouwen."
© Omrop Fryslan
De familie Rienks ziet ook dat de markt minder aan het worden is. "Anderhalve maand geleden zaten wij met de makelaar aan tafel en toen zei hij: goh, die ben je zo kwijt. Toen dachten we ook dat we bezichtigen zouden hebben en het zo kwijt zouden zijn, maar we zagen ook dat het kantelde. "
Ze maken zich geen zorgen over de verkoop. "Het heeft meer tijd nodig dan drie maanden geleden. Op zich is dat wel spannend. We weten dat we het gaan verkopen, maar je hebt er minder grip op. Je bent gewend dat het vlot verliep, nu moet je meer geduld hebben."