Zorgen om veiligheid weg tussen Pingjum en Witmarsum: "Levensgevaarlijke situatie"

De Mulierlaan in Pingjum © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
De weg tussen Pingjum en Witmarsum is onveilig. Dat vindt een groep inwoners van Pingjum. De Mulierlaan is smal en er is nauwelijks uitwijkmogelijkheid. Er is veel vrachtverkeer en er zou ook vaak te hard gereden worden.
Al sinds de jaren 70 zijn inwoners van Pingjum bezig om aanpassingen aan de weg voor elkaar te krijgen. Veertien jaar geleden is de weg aangepast. Naast de smalle weg is een strook met 'puingranulaat' aangelegd die uit steentjes en glas bestaat.
"Voor fietsers is het heel gevaarlijk, omdat het een stuk lager ligt dan het asfalt", zegt Rein Brandsma. "Door dat hoogteverschil kom je als fietser vanaf de weg in die puinrommel terecht en dan kun je de gekste dingen verwachten." Zijn oplossing is om aan weerszijden van de weg doorgroeistenen aan te leggen, zoals bij andere wegen rondom Pingjum.
Zorgen over veiligheid tussen Pingjum en Witmarsum
Volgens een andere inwoner was het in de zeventiger jaren al gevaarlijk en is het alleen maar erger geworden. "Ook als je met de auto van de weg raakt, kom je er niet meer op door dat verschil in hoogte."
Ouders met kinderen maken zich zorgen over de verkeersveiligheid. "Voor alles moeten ze naar Witmarsum", zegt Frans Boomsma. "Het zwembad, de supermarkt, de tennis, alles is aangewezen op deze weg. Ouders fietsen met jonge kinderen mee. Het is een levensgevaarlijke situatie."

'Weg heeft geen urgentie'

Wethouder Michel Rietman (PvdA) van de gemeente Súdwest-Fryslân zegt begrip- te hebben voor het onveilige gevoel. Volgens Rietman wordt er op dit moment onderzoek gedaan naar wegen in de gemeente die niet veilig zijn. In dat onderzoek wordt deze weg ook meegenomen.
Qua onderhoud zal er op korte termijn echter niet veel gebeuren. "Deze weg staat niet hoog qua urgentie", zegt Rietman. "Ten eerste gebeurt er te weinig. Dat is vaak ook een graadmeeter vanuit de politie. Ten tweede voldoet het eigenlijk aan alle inrichtingseisen."
Het heeft volgens hem daarom ook niet veel zin om de weg aan te passen. Volgens Rietman is het een probleem van de Pingjummers zelf: "Het zijn je eigen buren die jouw kinderen met een hoge snelheid voorbijgaan. Dus een campagne op gedragsverandering zou hier op zijn plaats zijn."
Ook het aanleggen van bochten of drempels heeft geen zin, zegt Rietman. "Het heeft vaak met het gedrag van de weggebruiker te maken. Daar kun je een weg niet op aanpassen", zegt Rietman.

'Auto moet gewoon uitwijken'

Dat er veel los materiaal naast de weg ligt, is volgens Rietman juist positief. "Ik denk dat de automobilisten dan wat voorzichtiger zijn, want je wil niet met je auto door het grindpad en allemaal pitjes in je auto krijgen."
Dat er niet veel uitwijkruimte is, is volgens de wethouder ook geen probleem. "Je hoeft niet uit te wijken voor die auto. Ik begrijp het dat je je als fietser kwetsbaar voelt, want je bent kwetsbaar. Maar je hoeft niet uit te wijken, die auto moet gewoon uitwijken."
Wethouder Michel Rietman over de weg