Wageningen zoekt vaccin tegen vogelgriep: "Past in zoektocht naar duurzame oplossing"

Dode vogels door vogelgriep © Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
De Wageningen University doet proeven met het vaccineren van vogels tegen de vogelgriep. Dat wordt gedaan op bijvoorbeeld kuikens in de stallen van de universiteit.
Nederland heeft te maken met de ergste uitbraak van vogelgriep in twintig jaar. Het afgelopen jaar zijn in het hele land meer dan 3,5 miljoen kuikens en andere vogels geruimd bij besmette bedrijven en zo'n miljoen dieren zijn preventief gedood.
Nadat in oktober 2020 de vogelgriep uitbrak in Nederland, is het virus nu elf keer op een Fries bedrijf vastgesteld. Een kleine twee weken geleden gebeurde dat nog in Tjerkgaast, waar 87.000 kuikens zijn gedood om verspreiding te voorkomen. In verschillende gemeenten gelden vervoersverboden.
"Als bestrijden alleen kan door het ruimen, dan moet je op termijn wel gaan nadenken over andere en meer duurzame oplossingen", zegt vogelgriepexpert Nancy Beerens van de Wageningen University. "En daar zou vaccinatie dus goed in kunnen passen."
Momenteel is er één vogelgriepvaccin geregistreerd in Nederland, maar dat is verouderd en werkt niet tegen het virus dat er nu is. Als er een goedwerkend vaccin wordt gevonden, moet dat nog worden goedgekeurd door de Europese Unie. De handel in gevaccineerd pluimvee is niet toegestaan.