20-jarige Sophie opent platenzaak in Grou; de elpee leeft onder de jeugd

Sophie Schakelaar © Omrop Fryslân
Platenliefhebbers kunnen vanaf zaterdag terecht in Grou. De 20-jarige Sophie Schakelaar opent daar haar winkel Artistic Record Store. "Ik heb zelf verzameld en vind het een leuke hobby en een leuke wereld, dus ik dacht: waarom ook niet?"
Volgens haar leeft de elpee weer heel erg onder haar leeftijdsgenoten. Ze heeft daarom muziek uit deze tijd, maar ook aan de verzamelaar is gedacht. Het pareltje is toch één uit Zambia van de Rolling Stones. Daar zijn maar vijftig van gemaakt, dus een collector's item.
Ze heeft van alles wat en daarmee hoopt ze ook toeristen aan te spreken. Dat ze nu na het watersportseizoen opent, was dan ook niet de bedoeling, maar het is niet anders. Er moest nog veel verbouwd worden. Het toerisme in het watersportdorp loopt ze nu wel mis. "Het wordt vanzelf weer zomer."

'Enthousiast'

Om mensen naar haar winkel te krijgen heeft ze al wat lokale media ingeschakeld en heeft ze posters op het gebouw gehangen. Daardoor heeft ze al aanspraak gehad.
"Er zijn al heel wat mensen langs komen lopen van de zomer en vragen wat hier komt. Mensen raken dan enthousiast en dat is heel erg motiverend."
Met dat enthousiasme wil ze jaren deze winkel uitbaten. Alleen, maar wel met haar hond. Die wordt op dit moment getraind om niet te blaffen als er klanten binnen komen. Samen zijn ze dan vier dagen in de week van 12 tot 18 uur te vinden in de winkel.
De platenzaak van Sophie Schakelaar © Omrop Fryslân
Over haar leeftijd verwacht ze ook wel wat reacties, want met 20 jaar is ze niet de doorsnee platenzaakeigenaar. "De meeste platenwinkeleigenaren zijn wat ouder en de meeste zijn man. Ik ben geloof ik de derde vrouw in Nederland. Ik zal door beide wel de wenkbrauwen omhoog krijgen, maar dat is alleen maar leuk."
Ze krijgt wel steun van haar vader en moeder met bijvoorbeeld de verbouwing, maar inrichting, de in- en verkoop en de winkel runnen doet ze zelf.
Er moet nog wat gedaan worden voor de opening © Omrop Fryslân
De opening is zaterdag. Ze kleedt het aan met versiering en er zijn cakejes. Maar met een 'Grand Opening' zoals op de poster staat, bedoelt ze geen groot spektakel met livemuziek. "Het is leuk als mensen een eerste kijkje komen nemen. Maar er komt geen bandje dus wat dat betreft niet grand. De mensen maken het grand."