Eerste studenten met vaarbevoegdheid Officier Elektrotechniek op Terschelling

Studenten op het maritiem instituut op Terschelling © NHL Stenden
Aan het Maritiem Instituut Willem Barentsz op Terschelling zijn deze week de eerste studenten Maritiem Officier met een vaarbevoegdheid Officier Elektrotechniek afgestudeerd. Het is het eerste opleidingsinstituut in Nederland dat deze specialisatie aanbiedt.
Om die bevoegdheid te halen, hebben de hbo-studenten een halfjaar de specialisatie gevolgd. Met de bevoegdheid zijn de officieren nog beter voorbereid op de praktijk. "Het belang van kennis en kunde op het gebied van elektrotechniek, elektronica en automatisering wordt aan boord van moderne schepen steeds groter", zegt Gerrit van Leunen, directeur van het maritiem instituut.
Hij is er blij mee dat ze het programma in de coronaperiode hebben kunnen realiseren. Ook studenten van andere zeevaartscholen in Nederland doen mee aan de specialisatie.
Mensen uit het werkveld zijn positief, net als de vakbond. "De rol van de Officier Elektrotechniek aan boord van schepen zal in de toekomst alleen maar toenemen. Het is daarom dat wij als maritieme vakbond sterk hebben gelobbyd om deze opleiding ook in Nederland van de grond te krijgen", zegt Marcel van den Broek van vakbond Nautilus.

Vraag

Dat de specialisatie er is gekomen, heeft volgens Volkmar de Vries van Maritiem Instituut Willem Barentsz te maken met de vraag vanuit de markt. "De schepen en offshore platforms worden steeds complexer. De elektrische vermogens worden steeds groter. Er was dus behoefte aan om conform de walmaatschappij meer specialisten neer te zetten voor het opereren en onderhouden van dat soort installaties."
Volkmar de Vries van Maritiem Instituut Willem Barentsz