Ziekenhuis MCL vangt meeste traumapatiënten in noorden op: elektrische fiets vaker oorzaak

© Omrop Fryslân, Willem de Vries
MCL in Leeuwarden heeft met ruim 1.250 patiënten de meeste traumapatiënten opgevangen van de noordelijke ziekenhuizen. Dat laten cijfers van het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland (AZNN) zien.
Na het UMCG in Groningen heeft MCL de hoogste zogeheten traumalevelindex. Deze index geeft aan in hoeverre een ziekenhuis traumapatiënten kan helpen. De cijfers zijn al jaren stabiel.
Dat komt omdat het MCL het grootste Friese ziekenhuis is en dat er 24 uur per dag, zeven dagen per week spoedeisende hulpartsen klaar staan. "Trauma-artsen moeten binnen een kwartier in het ziekenhuis kunnen zijn om snel ernstige gewonde patiënten te kunnen helpen en omdat dat zo is, wordt de keuze eerder gemaakt om ze naar Leeuwarden te brengen", zegt traumachirurg Arvid Munzebrock van het MCL.
Munzebrock is niet verrast over de cijfers. Er zijn ook "best wat gevallen van ernstig letsel" in het Leeuwarder ziekenhuis. Hij signaleert meer ongelukken met elektrische fietsen met opname als gevolg. Het verkeer is in het noorden met 18,7% de tweede voornaamste oorzaak, 64% daarvan is veroorzaakt door de fiets.
Fryslân is volgens hem een 'echte wielrenprovincie'. "Mensen op een racefiets zijn vaak wel goed beschermd en dragen een helm." Volgens hem zouden mensen op een e-bike ook een helm moeten hebben. "Mensen fietsen harder dan ze eigenlijk kunnen, dus is er meer kans op letsel."

Elektrische fiets op Waddeneilanden

Het gaat vooral mis met de elektrische fietser op de Waddeneilanden, die tijdens een dagje weg of in de vakantie besluit om een sneller model dan gewoonlijk te huren. "Het maakt wel een verschil of je je normale gang gaat of opeens 30 kilometer per uur." Wanneer de toerist dan ook nog eens geen helm draagt, is er nog meer kans op schade.
De meeste ongelukken gebeuren echter nog steeds in en om huis. De letsels zijn het vaakst in het gebied van benen en bekken. "Mensen vallen in huis, uit een boom of ze vallen van de trap en breken zo hun heup."