Ineke Haase-Bijlsma mist in het warme Texas het Friese weer: "Regen is ook weer gezellig"

Ineke Haase-Bijlsma en Chris Haase © Omrop Fryslân
Ineke was dertig jaar geleden met een vriendin aan het backpacken door Amerika en ontmoette daar op Hawaï haar man Chris. Ze zijn inmiddels al jaren getrouwd en hebben samen twee zonen.
Het begon allemaal met het idee om geld te besparen op hun backpackreis door te liften. " We leefden in die tijd van zo'n vijf tot tien guldens per dag. Instappen bij Chris was voor mij eerst alleen business, ik moest naar de winkel."
Maar al snel werd duidelijk dat er wat meer speelde, en dat Chris haar wel zag staan. "Uiteindelijk heeft hij mij een ticket gestuurd om naar hem toe te komen in Chicago. Daar ben ik toen een week gebleven. Aan het eind van de week vroeg hij me of ik met hem wilde trouwen."
Het was voor hen beide snel duidelijk dat het goed zat, zegt Ineke. "Maar toen moest hij nog mee naar Fryslân om zich voor te stellen." Dat ging ook goed. Chris is Amerikaans, maar heeft ook de Nederlandse nationaliteit, net als hun zonen Peter en Mark.
In de rubriek Operaasje Fryske Flagge hebben we contact met Friezen van over de hele wereld. Drie jaar geleden begon Omrop Fryslân met deze campagne, om een emoticon van een Friese vlag op de telefoon te krijgen. Die lijkt er vooralsnog niet te komen, doordat het nieuwe bedrijf dat WhatsApp overneemt, pas een vlag maakt als het land onafhankelijk wordt en erkend wordt door de ISO.
Toch zijn er nog genoeg verhalen te vertellen: Friezen zitten overal op de wereld. Wat drijft ze en welke avonturen maken ze mee?
Intussen zijn ze dan ook bijna dertig jaar getrouwd, vertelt ze. Voor het werk van haar man reisden ze al veel. Ze zijn nu weer een poosje terug uit Saudi-Arabië. " Wij wonen nu weer in Texas, voor de derde keer, dat bevalt goed. Onze jongens doen het goed en ze hebben allebei een vriendin. Ik denk dat we hier wel blijven hangen."

Fryslân

Ze is maandag teruggekomen uit Fryslân: voor het eerst in drie jaar was ze hier weer een keertje. "Ik ben van maandag tot maandag van familielid naar familielid gereisd. Ik heb niets anders gedaan, alleen nog wat boodschappen halen verder. "
Het was apart om weer in Fryslân te zijn, vindt ze. "Het is wel even dat je denkt: Fryslân is echt heel mooi. Jullie zijn dat gewend, maar als je daar een beetje gaat rondrijden door die dorpjes, dan is het wel mooi. Dat doet me wel iets."
Verder mist ze het eten, zoals een "patatje mayo of suikerbrood" en het weer van Fryslân. Zelfs het natte herfstweer. "Dat het regent vind ik niet erg, dat is ook weer gezellig. "
Ineke Haase-Bijlsma in Operaasje Fryske Flagge