Overlast in Kollumerzwaag: luiers gedumpt in natuur en fitnesspark vernield

Het gedumpte afval © Eigen foto
In natuurgebied de Sweagermieden bij Kollumerzwaag en Veenklooster wordt al jaren afval gedumpt. Het gaat niet om puin of drugsafval, maar om gebruikte luiers.
"We hebben een schoonmaakploeg die de boel in het dorp en het buitengebied opruimt, en die komen dit tegen", zegt Douwe Keegstra, voorzitter van Plaatselijk Belang Kollumerzwaag en Veenklooster.
Ze hebben geen idee wie zoiets doet en roepen iedereen op om alert te zijn. "We hebben natuurlijk het liefst dat de persoon die dit doet ermee stopt. Het moet niet zo doorgaan. De natuur wordt er ook niet beter van."

Vernielingen

Kollumerzwaag heeft ook al tijden te maken met vernielingen aan het buiten fitnesspark. "Dat loopt steeds meer de spuigaten uit. Het is een robuust fitnesspark met hufterproof toestellen, maar mensen weten het toch te vernielen en te bekladden."
Het beheer wordt gedaan door vrijwilligers van dorpsbelang. "En die kunnen het zo snel niet meer herstellen. De rubbers worden aangesneden, de instructieplaatjes worden met stift beklad en er staan teksten op de toestellen."
De schade is al meer dan duizend euro. Plaatselijk Belang heeft de gemeente om steun gevraagd. "Ook de wijkagent is ingeschakeld, maar die kan er ook niet 24 uur per dag staan. We hebben bij de gemeente gevraagd om een camera op te hangen."
Fitnesspark beklad © Eigen foto