Omwonenden willen dat Raad van State bouw dorpsmolen Tzum stillegt

Windenergie © Omrop Fryslân, Joris Kalma
Drie omwonenden van de dorpsmolen in Tzum willen dat de Raad van State de bouw ervan stillegt. Dat is dinsdag gevraagd in een spoedzitting die bedoeld was om de omgevingsvergunning, die door de gemeente Waadhoeke is verleend, te schorsen.
Volgens één van de omwonenden van de molen zorgt die met zijn hoogte van 76,5 meter, voor 'slagschaduw'. Dat zou een negatief effect hebben op de Friese paarden die door deze persoon gefokt worden.

'Feestje gepland'

De eigenaar van de molen, de Coöperatie Tzummer Organisatie voor Energie in de Regio (TOER ), maakt zich geen zorgen. "Wij hebben op 26 oktober een feestje gepland", zo zei voorzitter Govert Daan Gelof. Op die dag moet de bouw van de windturbine klaar zijn.
Eerder dit jaar, in mei, werd een beroep van de omwonenden tegen de vergunning door de rechtbank al afgewezen. TOER mocht toen aan de slag met de vergunning, maar Raad van State kan die dus nog weer intrekken.

530 huishoudens

De gemeente zegt dat de dorpsmolen in 2023 energie moet leveren aan 530 aangesloten huishoudens. Anders vervalt de subsidie. De provincie heeft zo'n 150.000 euro in de molen gestoken en er zit ook nog geld van het Rijk in. De totale kosten zijn ongeveer 1,5 miljoen euro.
De uitspraak van de Raad van State volgt over drie weken.