Waddenvereniging en lokale politiek verbijsterd over gasboringen op Noordzee

Gaswinning op de Noordzee boven Ameland © ANP
De Waddenvereniging en de politiek van Schiermonnikoog zijn geschrokken van de investering van 500 miljoen voor gasboringen boven Schiermonnikoog en de Rottumerplaat. Drie bedrijven steken definitief 500 miljoen euro in het winnen van aardgas in de Noordzee.
De Waddenvereniging is het niet eens met de plannen van de bedrijven. Het gas moet voor de winter van 2024 beschikbaar zijn voor Nederland en Duitsland. ONE-Dyas verwacht zo'n 4,5 tot 13 miljard kuub gas te kunnen winnen bij het veld N 05-A. Het bedrijf geeft aan dat op een natuurvriendelijke manier te kunnen doen, maar de Waddenvereniging is het daar niet mee eens.

'Doe het niet!'

"Bouwen en boren in een beschermd natuurgebied heeft altijd invloed", zegt Frank Petersen van de Waddenvereniging. "Daarnaast is het uiterst verwonderlijk dat er überhaupt nog ingezet wordt op het winnen van fossiele brandstoffen als aardgas. Investeer dat geld in toekomstbestendige en duurzame energie. Er zijn ontelbaar veel onderzoeken gedaan naar gasboringen en die leidden allemaal tot dezelfde conclusie: 'doe het niet!'"
Tegenstanders 'verbijsterd' over gaswinning boven Waddeneilanden:
Het gaat om de grootste Nederlandse investering in de aardgasontwikkeling van de afgelopen 15 jaar, zo laat ONE-Dyas weten. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft 3 juni al een vergunning afgegeven voor het ontwikkelen van het gasveld in zee.
Burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog heeft zich altijd negatief uitgelaten over nieuwe gaswinning. Zij vindt gaswinning niet meer van deze tijd en in strijd met de klimaatdoelen. "Ik werd deze zomer gebeld door staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw, red. ). In dat telefoontje deelde hij mede dat de gaswinning groen licht krijgt. Ik heb toen al duidelijk willen maken dat ik het een uiterst onverstandig besluit vindt. De druk en impact op de natuur is gigantisch, ook al zeggen de bedrijven van niet."

'Loos argument'

In juli stuurden Schiermonnikoog en Borkum een brief naar het Rijk met daarin de oproep om af te zien van gaswinning. ONE-Dyas stelt dat lokaal gas winnen belangrijk is. Door de oorlog in Oekraïine ligt de gasprijs op recordhoogte. Met deze investeringen kan de prijs naar beneden, maar daar denkt Van Gent anders over. "Het duurt nog een paar jaar voordat alles in werking is, dus daar heb je op de korte termijn niks aan. Ik vind dat ook een loos argument."
De Waddenvereniging is intussen naar de rechter gestapt en hoopt de plannen nog te kunnen keren.