Gedeputeerde: "2023 wordt voor de provincie Fryslân een financieel zwaar jaar"

Het Provinciehuis van Fryslân in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Sian Wierda
Het jaar 2023 wordt financieel gezien een zwaar jaar voor de provincie. Dat zei gedeputeerde Friso Douwstra dinsdag bij de presentatie van de begroting van de provincie voor 2023.
De provincie wil volgend jaar zo'n 482,4 miljoen euro uitgeven aan zaken als infrastructuur, het platteland en cultuur, maar doordat alles duurder wordt, zal de provincie minder voor elkaar kunnen krijgen met dit bedrag. Bovendien is de provincie aan het interen op de reserves. Die liepen deze coalitieperiode terug van 209 miljoen tot 144 miljoen euro.

Verkiezingen komen eraan

Omdat er begin volgend jaar bovendien verkiezingen zijn, heeft de provincie een realistische en terughoudende begroting gemaakt. Toch zal het komende jaar niet eenvoudig worden volgens Douwstra. "De kosten gaan omhoog en de inkomsten dalen. Niet alleen voor de provincie, maar ook voor gezinnen, bedrijven en maatschappelijke organisaties."
Gedeputeerde Friso Douwstra geeft een toelichting bij de provinciale begroting van 2023
De provincie kan de problemen die zijn ontstaan door de hoge energierekeningen niet oplossen, maar Douwstra vindt het een goede zaak dat Provinciale Staten gaan onderzoeken wat de provincie wel kan doen. Het idee is om het rendement van de aandelen van de provincie in Windpark Fryslân hiervoor in te zetten. Provinciale Staten zullen de begroting voor 2023 in november behandelen.