Gemeente Ooststellingwerf deelt bonnen voor kleding en schoenen uit tegen armoede

Een andere bon © ANP
De gemeente Ooststellingwerf geeft inwoners bonnen voor kleding en schoenen. Het gaat om steun voor mensen met lage inkomens met kinderen onder de 17 jaar. Er is 150 euro per kind beschikbaar.
Het is niet voor het eerst dat de gemeente bonnen aan inwoners uitdeelt. Een verschil is dat er nu geen 75 euro voor kleding en 75 euro voor schoenen beschikbaar is, de 150 euro kan dit jaar zelf verdeeld worden en dus ook gebruikt worden voor alleen kleding of alleen schoenen.
Bovendien komen meer mensen in aanmerking voor de bonnen. "Dit jaar verhogen we de inkomensgrens voor het aanvragen van de bonnen van 110 procent naar 130 procent van de bijstandsnorm", zegt wethouder Esther Verhagen.

Lokale ondernemers

De bonnen kunnen worden gebruikt bij lokale ondernemers. Die ondernemers kunnen de bonnen dan weer declareren bij de gemeente. "Het mes snijdt hier aan twee kanten. Inwoners kunnen dicht bij huis winkelen en ondernemers hebben weer wat extra inkomsten", zegt Verhagen.
Mensen die een uitkering ontvangen krijgen de bonnen automatisch, andere inwoners kunnen de bonnen vanaf 15 oktober aanvragen.