Leeuwarder Hydraloop wil met investeringen internationale ambities waarmaken

Een kantoorruimte van Hydraloop in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
Het Leeuwarder bedrijf Hydraloop krijgt financiële steun van de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) voor haar internationale ambities. Het bedrijf maakt producten die water recyclen.
Het gaat om producten die in huizen en gebouwen geplaatst kunnen worden. Daarmee wordt water dat gebruikt wordt voor douchen of handenwassen niet weggespoeld, maar opgevangen. Het wordt dan gedesinfecteerd en kan daarna nog eens worden gebruikt voor het doorspoelen van het toilet of in de wasmachine.
Volgens Sabine Stuiver van Hydraloop is efficiënter omgaan met water belangrijk, omdat er overal op de wereld steeds meer zorgen zijn over schoon drinkwater. "Waterschaarste is een wereldwijd probleem, niet alleen in Nederland, maar ook internationaal."
Een apparaat van Hydraloop © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
"We zijn pas net begonnen, en mensen die graag water willen besparen kunnen dat nu al doen", zegt Stuiver. Het product wordt steeds grootschaliger ingezet. "In Blitsaerd in Leeuwarden worden 41 woningen opgeleverd, allemaal waterbesparend, met een Hydraloop erin."

Investering

NOM investeert nu twee miljoen euro in het bedrijf. "Die investering loopt vooruit en maakt deel uit van een investeringsronde die we volgend jaar gaan doen." De investeringen moeten helpen om internationaal voet aan de grond te krijgen.
Het geld zal onder andere worden gebruikt om in andere landen productielocaties op te zetten, zegt Stuiver. "We produceren op dit moment nog alles in Emmen. We willen meer op andere locaties gaan produceren."
Dat betekent niet dat de huidige fabriek in Emmen overbodig zal worden. De basis van alle producten wordt nog steeds in Emmen gemaakt, vertelt Stuiver. Voortaan zouden ze dan afgemaakt kunnen worden in het buitenland.