Illegale boringen veroorzaken lekkage bij Leppa-aquaduct bij Akkrum

Het Leppa-aquaduct vanuit de lucht © ANP
Er zijn specialisten ingeschakeld om het lek te vinden:
Illegale boringen door het Rotterdamse bedrijf Selecta Infratechniek hebben een lekkage veroorzaakt bij het Leppa-aquaduct op de A32 bij Akkrum. Het ging mis toen het bedrijf vorig jaar december bezig was met de aanleg van glasvezelkabels.
Daarbij hebben medewerkers van het bedrijf langs de paralleldijk gaten in de folie geboord die het grondwater moet tegenhouden. Rijkswaterstaat dacht in eerste instantie dat het ging om lekkage van het aquaduct zelf, maar dat was dus niet het geval.

Geen vergunning

Achteraf bleek dat het bedrijf helemaal geen vergunning voor de boringen had. Selecta had er wel een aangevraagd, maar die aanvraag was niet compleet. "Wij hebben ze toen in januari al aansprakelijk gesteld en we zijn in gesprek met hun verzekeraar", zegt Anghela Lolkama van Rijkswaterstaat.
De schade kan wel eens groot zijn. "Er zitten vier gaten in de folie en die zitten diep onder het zand. Hoe ga je dat oplossen? Dat kan een hele dure, technische oplossing worden", stelt Lolkama.

Pompen

De wegbeheerder heeft specialisten van bodemonderzoeksbedrijf Fugro ingeschakeld om het lek te vinden. De parallelweg wordt veel gebruikt door onder andere schoolkinderen. Om ervoor te zorgen dat de weg te berijden blijft, zet Rijkswaterstaat pompen in. "We komen nu in de verkeerde tijd, maar we laten het niet gebeuren dat er water op de weg komt en dat het bevriest."
Selecta Infratechniek was niet beschikbaar voor commentaar.