Gravende dassen zorgen voor flinke schade aan begraafplaats Donkerbroek

De dassen graven zelfs onder de graven © Omrop Fryslân
De begraafplaats van Donkerbroek is beschadigd door een groep dassen. Ze graven gaten bij graven en in het gras. Dat kost veel geld, wat er steeds minder is.
De dieren komen naar alle gedachten uit een bosje dat achter de naastliggende wei ligt. "Nu groeit er gras overheen, maar in de zomer zie je de sporen erheen lopen", zegt kerkrentmeester Gerke van der Meulen.
"We gaan er vanuit dat de dassen daar zitten. Dan komen ze hier om bijvoorbeeld spekmaden te zoeken. Door de droogte zitten die dieper dan normaal, waardoor de dassen de zoden helemaal omwoelen."
'De gaten zijn zo groot dat er een arm in kan':
"Het veroorzaakt een gigantische overlast. De zode ligt los, die moet opnieuw ingezaaid worden", verzucht Van der Meulen. "Je wilt dat de mensen die hier komen een nette begraafplaats zien. Dat moet niet een rommeltje worden. Je wilt het met respect behandelen."
Er is geïnvesteerd in schrikdraad om de begraafplaats heen. "Zo komen de dassen minder makkelijk het terrein op. Die installatie kost 400 euro. Dat is voor ons als begraafplaats een flinke kostenpost. En daar komt dus nog het opnieuw inzaaien van de grond bij."

Financieel ongemak

"Wij krijgen alleen maar inkomsten uit de verkoop en de verlenging van grafrechten. Er worden minder mensen begraven dan vroeger. Dat geeft wel aan dat we op een gegeven moment financiële problemen krijgen om de begraafplaats in stand te houden zoals wij dat graag willen."
Daarmee is de schade van de dassen een klein onderdeel van een groter wordend probleem voor begraafplaatsen, zegt Van der Meulen.
"We teren in, wat dat betreft. Als je zulke begraafplaatsen in stand wilt houden, dan moet je andere manieren vinden om dat te doen. Maar hoe, dat kan ik ook niet zo één, twee, drie bedenken. Als je fondsen aan kunt schrijven waar je dit soort problemen mee kunt financieren, zou dat een mooie oplossing voor ons zijn."