Provincie onderzoekt streektalen met enquête en zet in op digitale taalhulp

Kinderen lezen een boek in het Stellingwerfs (archieffoto) © Stellingwarver Schrieversronte
De provincie Fryslân wil graag weten hoe de streektalen in Fryslân ervoor staan. Het gaat dan om talen als het Bildts, het Hindeloopers, het Stadsfries, het Stellingwerfs, de eilandtalen en het Pompsters, de taal van Kollumerpomp.
In Fryslân is voor het laatst in 2014 onderzocht hoe het met de streektalen gaat. Het is de bedoeling dat inwoners van gemeentes met streektalen zelf een enquête invullen op www.fryslan.frl/streektalen. Dat kan tot 15 oktober.
De provincie zal de uitkomsten gebruiken voor een nieuwe taalatlas en wil ook onderzoeken of er bij sprekers van de spreektalen ook behoefte is aan digitale hulpmiddelen om één van die talen te schrijven.

Digitaal woordenboek en app

Het Bildts loopt bij deze ontwikkeling voorop, want het Bildts krijg volgend jaar de primeur van een digitaal woordenboek en een app om Bildts te schrijven.
Deze bescheiden 'digitale infrastructuur' voor streektalen wordt op het moment in samenwerking met de Fryske Akademy en de Nederlandse Taalunie gemaakt. Als het product klaar is, kunnen ook gebruikers van andere streektalen er gebruik van maken. Dat gaat niet vanzelf, voor het vullen van een digitaal woordenboek en een bijbehorende app zijn vrijwilligers nodig.
Beleidsmedewerker Lysbeth Jongbloed van de provincie verwacht wel wat van deze nieuwe ontwikkeling.
Lysbeth Jongbloed van de provincie Fryslân
Jongbloed ziet de laatste tijd een groeiende belangstelling om Stadsfries te schrijven op social media. Ook verschijnen er regelmatig boeken in het Stadsfries, zoals vorig jaar het woordenboek van het Franekers of vertalingen van Nijntje in één van de streektalen.