De verkoop van melkveebedrijven loopt goed door de hoge melkprijs

© ANP
Het gaat goed met de verkoop van agrarisch vastgoed, melkveehouderijen in het bijzonder. Het lijkt opmerkelijk met het oog op de onzekerheid in de landbouwsector, maar het heeft te maken met de melkprijs.
Landelijk ligt het aantal verkochte melkveehouderijen hoger dan een jaar geleden en het kost minder tijd om een nieuwe eigenaar te vinden, zo concludeert makelaarsvereniging NVM na een onderzoek onder de leden. NVM meldt 45 verkochte melkveebedrijven in het eerste halfjaar.
De gemiddelde verkooptijd ligt nu op 196 dagen, in tegenstelling tot de 285 dagen vorig jaar. De prijs van grasland is met zo'n vier procent toegenomen, tot ruim 64.000 euro per hectare.

Melkprijs

Agrarisch makelaar Reitze Sybesma herkent de conclusies. Aan het begin van het jaar wilde het goed verkopen, zegt hij. Dat het zo goed gaat heeft te maken met de hoge melkprijs en dat boeren doen willen doorzetten met hun werk. "Dat drijft de vraag naar en de prijs van bedrijven op."
Sybesma zou het niet uniek willen noemen dat het zo goed ging met de verkoop. "Het gaat op en af, maar dit voorjaar wilde het goed verkopen."
Agrarisch makelaar Reitze Sybesma
Op de verkochte boerderijen komen voor een deel weer melkveehouders. "Voor een deel worden zij als compleet bedrijf verkocht, maar zij worden ook wel verdeeld. Soms wordt de boerderij als woonboerderij verkocht. Dan gaan de loodsen plat."
Het is wel een uitdaging om de financiering rond te krijgen bij de bank. De banken willen productiegroei niet financieren, legt Sybesma uit. Sommigen van de verkochte boerderijen liggen bij Natura 2000-gebieden, niet allemaal.

Stikstofduidelijkheid

Het is nu wachten op duidelijkheid over hoe het komt met de stikstofmaatregelen. Op 5 oktober wordt het eindrapport van stikstofbemiddelaar Johan Remkes verwacht. Sybesma hoopt op duidelijkheid. "Als dat er niet is, dan willen en kunnen boeren niets. De eerste helft van het jaar ging mooi, maar het is spannend hoe de markt zich nu ontwikkelt."