Stress en VR-brillen helpen Harlinger leerlingen aan betere schoolprestaties

De campagnebus bij het Simon Vestdijk © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Stress is niet per se verkeerd. Als je het onder controle krijgt, kan het helpen bij het verbeteren van prestaties. Dat inzicht probeert de campagne 'Stresskippen scoren beter!' middelbare schoolkinderen mee te geven.
Stress kun je trainen. Anna Dora Winius van game-ontwikkelaar Jamzone is duidelijk in haar verhaal: "In de game die de kinderen hier doen ervaren ze stress. Zij merken dan hoe dat voelt en ook wat er gebeurt als ze even rust nemen."
Winius staat tussen twee grote schermen in op het podium in de kantine van RSG Simon Vestdijk in Harlingen. Om haar heen staan twee leerlingen met een VR-bril op en twee controllers in de hand.
Ze lopen een parcours en krijgen daar opdrachten bij: de stress die ze daarvan krijgen kunnen ze inzetten om hun doel te bereiken. "Je moet veel experimenteren om te leren wat voor je werkt", zegt Anna Dora Winius. "Maar als je dat doorhebt kun je net als sporters dat inzetten om goed te presteren."

Hogere hartslag

Dat klinkt makkelijker dan het is. Stress wordt vaak als negatief gezien, spanning juist als meer positief. Het is alleen hetzelfde, zegt Winius. "Haar lichaam ziet het als hetzelfde. Het gaat om de hartslag die dan omhoog gaat. In het verleden was dat om te vluchten voor een tijger, nu om alles af te krijgen wat er op de 'to do-lijstjes' staat."
Stress kun je ombuigen of uitschakelen, leren Harlinger leerlingen
De meeste schoolkinderen zeggen stress te voelen. Met name voor toetsen op school. "Dan stap ik het gebouw binnen en denk ik, oeh. Heb ik wel goed geleerd?", zegt Justin. "Ik heb stress als ik een paar slechte cijfers krijg", zegt Jasper.
Voor hem werkt stress soms ook wel goed: "Ik voel dan dat ik moet doorzetten, een kwartiertje langer leren." Het heeft ook een nadeel, vindt Jasper: "Dat ik er dan teveel over nadenk. Dan blijft het hangen."

Opmerkzame docenten

Op school merken ze dat de stress bij kinderen is toegenomen. "Meisjes zijn dan vaak verdrietig of raken makkelijk overstuur. Bij jongens zie je dat minder maar het zal heus aan de hand zijn", zegt docent Sandra Gerritse.
Stressgame © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
"Of het nu door corona komt of door iets anders. We zien dat ze er mee bezig zijn", zegt ook collega Rudy Bouma. "We hebben er misschien nu wel meer oog voor, want we doen er meer aan. We hebben na corona ook meer oog voor de kinderen en dan kom je het meer tegen."

De signalen opmerken

Je kunt dus leren om er iets aan te doen, stelt Anne Dora Winius. "Het gaat erom wat je voelt. Zweethanden, hoofdpijn, je bent scherp en kortaangebonden. Als je dat merkt kun je jezelf aanleren terugschakelen naar ontspanning. Of zelfs om het uit te schakelen. Dat kan omdat je het voelt. Het is voor iedereen anders. Je moet veel trainen en experimenteren om daar achter te komen."

In het openbaar vervoer

De campagne is mede opgezet door vervoersbedrijf Arriva. "We vervoeren veel leerlingen en studenten", zegt Jacob Dijkstra van de vervoerder. "Wij hebben gezien dat de coronapandemie heeft laten zien dat veel jongeren last hebben van stress. Wij vinden het belangrijk daar iets mee te doen. Daarom doen we ook mee."
De stresscampagne gaat de komende weken nog bij een aantal school langs. De leerlingen die het beste met stress om kunnen gaan doen mee aan een grote finale in Leeuwarden. Daar kunnen ze een reis naar een pretpark winnen.