Bezorgdheid over drinkwatertekort; Vitens schaalt op

© Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Er dreigt een drinkwatertekort. Dat komt door droogte, vervuiling en verzilting van het water, zeggen de waterbedrijven in Nederland. Alle tien bedrijven moeten voor 2030 meer drinkwater produceren om aan de wettelijke plicht te voldoen.
Vitens schaalt meteen op met het binnenhalen, zuiveren en de distributie van water. In Fryslân is het soms ook al krap om overal drinkwater te leveren. "We zijn onze capaciteit aan het uitbreiden. Tot 2030 zijn we bezig om een nieuwe waterwinning te ontwikkelen", zegt Gerben Korten van Vitens.
Het bedrijf moet meer moeite doen om het water te zuiveren omdat de waterkwaliteit slechter wordt. "Zeker in tijden van droogte is dat spannend." Als er nu niet iets verandert aan de waterkwaliteit kan het zijn dat het slechter wordt.

Burgers kunnen ook iets doen

Volgens Korten kunnen mensen zelf ook veel doen om ervoor te zorgen dat het water schoner blijft. "Let goed op met wat voor je stoffen je door het toilet spoelt, zoals medicijnresten, want die komen in het milieu terecht. Denk eens na of je in de tuin gif moet gebruiken tegen het onkruid."
Gerben Korten