Andries Noppert: "Meneer Van Gaal is echt een fantastische man"

Andries Noppert op de tribune in Polen © Omrop Fryslân
"Meneer Van Gaal is echt een fantastische man", zegt Andries Noppert na een week bij het Nederlands elftal. En of de Jouster denkt dat hij meegaat naar het WK?" Ik heb echt geen idee."
Echt heel veel kan - of wil - Noppert niet zeggen over zijn kansen op deelname aan het WK in Qatar. "Nee, en ik moet zeggen, dat zou heel mooi zijn, maar daar ben ik nu niet mee bezig. We zien het wel. Ik kan één ding doen en dat is heel hard werken en me zelf laten zien."
Ook na even wat doorvragen en vragen hoe groot het percentage is, zegt hij dat hij het gewoon echt niet weet. "Laat ik nou eerst tot het WK maar eens de pannen van het dak spelen bij Heerenveen. En dan denk ik dat je het meneer Van Gaal heel moeilijk kunt maken."
Hoe was de week van Andries Noppert bij Oranje?
Maandag kwam Noppert naar Zeist en trainde hij kort mee. Dinsdag hetzelfde, woensdag was het een reisdag naar Polen, donderdag zat hij op de tribune in Polen. Gisteren toen Oranje tegen België speelde, mocht hij wel op de bank plaatsnemen. Een week zonder wedstrijdminuten, maar toch een hele mooie week.

Hecht elftal

"Een week waarin ik mee mocht trainen op een heel hoog niveau. Met hele bijzondere jongens. Veel mensen hebben een mening over dit team, maar ik heb ze meegemaakt en het zijn stuk voor stuk fantastische kerels. Een heel hecht elftal. Ik ben blij dat ik daar deel van uit mocht maken."
Noppert was vooral onder de indruk van het niveau. "Het niveau is veel hoger, dus je moet kijken of je mee kunt in het tempo. Het verbaasde me niets. Maar er is ook ruimte voor verbetering. Het is een mooie krachtmeting."
Het zijn allemaal goeie jongens en ik voel me er goed tussen. Ze hebben me ook goed opgevangen.
Andries Noppert over het Nederlands elftal
Tegen Polen zat Noppert op de tribune. Hoe chagrijnig was hij daarvan? "Niet. Ik kom net om het hoekje kijken. We waren met drie spelers te veel, dus dan vind ik dat niet zo vreemd."
Tegen België was hij erbij en zat hij op de bank. "Dat is wel bijzonder. Om er in de kleedkamer bij te zijn. Om het wedstrijdplan mee te maken, maar het is eigenlijk een beetje het standaard-riedeltje. Ik snap heus wel dat het goed is om te zien hoe dit wordt beleefd, maar daar sta ik dan ook heel nuchter in. Het gebeurt bij ons ook, hier dan op een wat hoger niveau. Het zij zo. Het zijn allemaal goeie jongens en ik voel me er goed tussen. Ze hebben mij ook goed opgevangen."

"Mijn niveau was wel prima"

Hoe verhoudt Noppert zich tegenover de andere keepers? Tegenover Pasveer, Cillessen en Flekken? Noppert vindt dat lastig om te bepalen. "Na één week is het lastig om te zeggen. Je traint niet heel veel, maar op momenten dat we trainden, was het prima."
Hij weet nog niet precies waar hij staat. "Ik vind dat moeilijk om te zeggen. Remco staat nu op goal en volgens mij is dat niet meer dan verdiend. Dat is voor mij geen verrassing. Ik mag blij zijn dat ik erbij zat en dat ik een week meetrainde."
Wat anderen zeggen, interesseert mij niet. Ik ben blij dat ik hier mag staan en daar ben ik trots op.
Andries Noppert over of hij wel of niet meedoet aan het WK
En zo blijft Noppert eigenlijk ook wat vaag over zijn kans op deelname aan het WK. Hij weet het gewoon niet. En dat boeit hem eigenlijk verder ook niet. "Er zijn misschien mensen die zeggen: 'jij bent het vierde wiel aan de wagen'. Maar wat anderen zeggen, interesseert mij niet. Ik ben blij dat ik hier mag staan en daar ben ik trots op."

Testen

De keepers deden ook een test. Daarvoor kwam onder andere Peter Murphy langs, de coach die voor het WK in 2014 Van Gaal ook hielp. De keepers deden testen, er werden veel penalty's op Noppert afgevuurd. Noppert heeft de resultaten nog niet gezien. En hij weet ook niet of hij die nog te zien krijgt, maar volgens hem gaat het ook om een ander spelletje.
"Kijk. Tim Krul heeft het op het WK in 2014 fantastisch gedaan. Die heeft een bepaald spel gespeeld om bij iemand in het hoofd te zitten. Daar geloof ik ook wel in. Ik denk dat elke keeper meer met dat spel moet spelen. En dan is het gewoon zo lang mogelijk wachten en in de goede hoek zitten."
En denkt Noppert dat hij dat ook kan? "Ik denk dat als ik ermee aan de slag ga, en ik dat spel proberen te spelen, dan denk ik van wel."

Noppert enthousiast over Van Gaal

Noppert maakte ook voor het eerst trainer Louis van Gaal mee. En die maakte nogal indruk op hem. "Ik vind het een fantastische man. Hij is eerlijk en oprecht. Ik denk dat er niet veel trainers zijn die mensen juist weten te kietelen. Onder hem is ook nog niet verloren en dat zegt volgens mij genoeg."