Gedeputeerde Avine Fokkens (VVD): "Wij hebben de marktwerking overschat"

Piet Fortuin (CNV), Avine Fokkens (VVD) en Habtamu de Hoop (PvdA) © Omrop Fryslân, René Koster
"Wij maken Fryslân graag wat liberaler, maar die marktwerking hebben we her en der overschat", dat stelde Avine Fokkens in it Nijsfoarum van Buro de Vries. Fokkens is nu gedeputeerde en bij de Statenverkiezingen is ze lijsttrekker voor de VVD.
De Statenverkiezingen zijn al over een halfjaar. Fokkens is er bezorgd over wegens het grote gebrek aan vertrouwen onder de bevolking voor de politiek. "Mensen zijn boos en dat snap ik. De boosheid is terecht omdat er veel is misgegaan", zegt Fokkens.
"Het is aan de politiek om dat te herstellen, maar het vraagt ook om wederkerigheid. Natuurlijk, de bal ligt bij ons, maar we hebben de bevolking hierbij ook nodig. It takes two to tango."
Iedereen doet op ons niveau naar eer en geweten z'n best voor Fryslân, maar het ziet ernaar uit dat we worden afgerekend op landelijk beleid.
Avine Fokkens (VVD)
Met name landelijke thema's als asiel, koopkracht, de huizen- en energiecrisis, en natuurlijk hoe met Groningen en de toeslagenaffaire om is gegaan, bepalen het wantrouwen. In die negatieve sfeer begint binnenkort de campagne voor de provinciale verkiezingen.
"Dat is heel frustrerend", vindt Avine Fokkens. "Iedereen doet op ons niveau naar eer en geweten z'n best voor Fryslân, maar het ziet ernaar uit dat we worden afgerekend op landelijk beleid." Toch wilde ze graag lijsttrekker worden bij de Statenverkiezingen. "Als je denkt een steentje te kunnen bijdragen aan een liberaler Fryslân, moet je dat ook doen."
De politiek moet meer perspectief bieden.
Vakbondsvoorzitter Piet Fortuin
CNV-voorzitter Piet Fortuin riep in it Nijsfoarum de politiek op om meer perspectief te bieden. "We zien nu politiek op basis van kortetermijndenken, terwijl veel problemen nauwkeurig beleid voor tien of meer jaar vragen. Klimaat, stikstof, arbeidsmarkt en asiel zijn geen kwesties die je op korte termijn oplost."
De vakbondsvoorzitter wil graag met 'het brede midden' om tafel om eens naar de toekomst te kijken.
Avine Fokkens in it Nijsfoarum
Buro de Vries zoekt het uit! Mooie documentaires, interessante gasten en verrassende gesprekken. Buro de Vries gaat gemoedelijk de diepte in. Met veel aandacht voor natuur, cultuur en geschiedenis.
De deuren van het Buro zijn zondags open van 11.00 tot 13.00 uur. Zondagavond om 21.00 uur wordt het programma herhaald.