Voetbalwedstrijd in Leeuwarden loopt uit de hand: vijf rode kaarten en politie erbij

© ANP
Een voetbalwedstrijd tussen het tweede elftal van Blauw Wit '34 uit Leeuwarden en PKC'83 uit Groningen is zaterdag volledig uit de hand gelopen. Na een doelpunt van de Leeuwarders ontstond er een vechtpartij tussen de spelers van beide elftallen.
Volgens voorzitter Henk Buning van Blauw Wit werden de spelers van PKC razend nadat de scheidsrechter de 1-1 had goedgekeurd. De grensrechter had namelijk zijn vlag omhoog voor hands, maar de KNVB-scheidsrechter nam dat signaal niet over.

Rake klappen

Buning heeft het incident zelf niet gezien, maar volgens getuigen kregen de scheidsrechter en spelers van Blauw Wit rake klappen van spelers van PKC'83. Eén van de spelers van de Leeuwarders zou daarbij op de grond gevallen zijn. Volgens Buning hebben PKC'ers toen verder op hem ingeschopt.
Mensen uit het publiek begonnen zich er toen mee te bemoeien, waarna spelers van PKC ook hen te lijf wilden gaan. Volgens de voorzitter van Blauw Wit ontstond er toen zo'n dreigende situatie dat de politie erbij moest komen.

"Het kwam van beide kanten"

Wedstrijdsecretaris Henk Smittenberg van PKC'83 was zelf bij het duel aanwezig. Volgens hem liep het uit de hand toen de scheidsrechter een eerdere situatie verkeerd inschatte: "Na een overtreding lag één van onze jongens op de grond. Zijn tegenstander ging op zijn knie staan, en als reactie trapte hij toen na. Kijk, natrappen hoort niet, daar ben ik heel eerlijk in. Daar hadden ze allebei rood moeten hebben, maar ze kregen allebei geel. Dan wordt het opgefokt, en na de 1-1 sloeg de vlam in de pan."
Vijf spelers van PKC kregen een rode kaart en de wedstrijd werd niet meer uitgespeeld. Smittenberg heeft echter geen rode kaart gezien: "Die zijn volgens mij allemaal na afloop uitgedeeld, want ik heb ze niet gezien. Kijk, het is van beide kanten geëscaleerd, het kwam van beide kanten. Het slaat natuurlijk allemaal nergens op, ik schaam me ook dood, maar ik kan er niks meer aan doen."

Mogelijk aangifte

Blauw Wit-voorzitter Buning heeft veel respect voor de scheidsrechter, die volgens hem aardig nuchter onder de situatie is. Eén van de spelers heeft nog last van zijn hoofd. Mogelijk wordt er nog aangifte gedaan tegen spelers van PKC. "Voetbal is emotie, maar dit gaat alle perken te buiten", zegt Buning.
Opvallend detail: volgende week staat het duel tussen PKC'83 1 en Blauw Wit '34 1 op het programma.