Herdenking Slag bij Warns verandert voorzichtig van karakter

Slach by Warns foar de 75e kear © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Bij de jaarlijkse herdenking van de Slag bij Warns op het Reaklif ziet er het dit jaar anders uit. Op proef is er een Fries en vrijfestival. Daar spelen Friese legendes, verhalen en ceremonies een grote rol.
Al jaren is de organisatie op zoek naar vernieuwing om ook een jonger publiek te interesseren voor de herdenking. "Er is natuurlijk nooit één manier en we zijn gewoon aan het zoeken naar wat werkt", zegt Bruno Rummler van de organisatie. "En dit proberen we nu voor het eerst zo wat uit in de hoop dat we het volgend jaar kunnen integreren en het ook openbaar kunnen doen.
De herdenking van de Slag bij Warns in 2022:
Bij en in het kampement worden ceremonieën gehouden. Verschillende bezoekers hebben middeleeuwse kleding aan of runentekens op het gezicht geverfd. "Het is belangrijk om stil te staan bij de grond, de komaf en je voorouders die ervoor gezorgd hebben dat wij hier op dit stukje Fryslân zitten", zegt ceremonieleider en tovenares Gerda van der Werf. "Het lijkt wel alsof mensen dat steeds minder belangrijk vinden. Maar het mag wel wat dieper gevoeld worden: de heiligheid van de afkomst en hoe bijzonder het volk en het land is."
Het planten van een 'heilige' eikenboom vlakbij het monument © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
"Voor de één is dit humor, voor de ander is dit serieus", legt Van der Werf uit. "Het hoeft misschien niet op deze manier, maar de boodschap is: sta wat meer stil bij de magie en de heiligheid van wat er in het leven is en van de grond en van het eergevoel."
Bij de formele herdenking is muziek, poëzie en discussie met als thema landbouw in de toekomst en het verleden. Het FrijSiafestival is nu nog besloten, maar mogelijk wordt het voortaan onderdeel van de herdenking.