Rowan Veltman naar halve finale Holland's Got Talent met Friestalig nummer

Rowan Veltman bij Sjong 2021 © Piet Douma
Met een druk op de gouden knop, van jurylid Edson da Graça, heeft de 17-jarige Rowan Veltman uit Garyp heeft zich vrijdagavond in één optreden geplaatst voor de halve finale van het nieuwe seizoen van Holland's Got Talent. Hij deed dat met een Friese vertaling van het nummer Everything I Wanted van zangeres Billie Eilish.
"Dat was een heel gek moment. Ik stond op dat podium na mijn optreden, en er werd gezegd, nu gaan we stemmen. En toen was het helemaal stil, toen dacht ik o jee", vertelt Veltman. "Toen zag ik Edson zijn hand omhoog gaan en hij drukte op de knop. Dat was een heel gek gevoel. Een prachtig moment. Mijn droom kwam uit."
Rowan Veltman rechtstreeks naar finale Holland's Got Talent
Veltman is een van de eerste Friezen die op landelijke televisie in een talentenjacht in het Fries zingt. "Met name Chantal vond dat heel mooi, zei ze." Toch was het niet voor het eerst dat hij de Friese vertaling van het nummer liet horen.

Winnaar SjONG

Vorig jaar won hij als 15-jarige het Friestalige zangfestival SjONG voor jongeren van 12 tot en met 18 jaar. "Ik liet mijn pen vallen toen ik zijn stem voor het eerst hoorde", zei jurylid Femke de Walle toen. "Wow, wat een warmte en controle!"
Veltman wist vrijdagavond natuurlijk al dat hij door zou gaan naar de halve finale. Hij zag de uitzending met zijn vader en moeder en zijn zusje. "Zij waren ook bij de opnames dus moesten zij het ook al die tijd stilhouden. Mijn zusje begon zelfs mee te zingen, en dat is heel gek om te horen. Het doet echt iets met mensen."