Familie van Leeuwarder fakir niet blij met bijnaam Slappe Douwe op theaterposters

Douwe Andries Bijlsma was fakir en vuurspuwer © Eigen foto
De 350 posters en 3500 flyers van de theatervoorstelling Slappe Douwe moeten worden vervangen. Het stuk gaat over de Leeuwarder straatartiest Douwe Andries Bijlsma, die in 1967 overleed. Zijn nageslacht is niet blij met het vermelden van de bijnaam op het promotiemateriaal voor de voorstelling.
Ook vooral omdat Bijlsma zelf een hekel had aan de bijnaam Slappe Douwe. Die kreeg hij vanwege zijn lenigheid. Met zijn acties als fakir en vuurspuwer was hij in heel Fryslân te zien.
In overleg met de familie hebben de theatermakers Ritsko van Vliet en Theo van der Geest nu besloten dat het woord 'slappe' op de posters en flyers wordt doorgestreept. Dat deed de markante Leeuwarder zelf ook altijd als hij de bijnaam op een muur of in een krant las.
De poster van het theaterstuk is aangepast © Ritsko van Vliet
"Het was best wel even een spannend moment", zegt Van Vliet, die in de voorstelling de rol fan Douwe Bijlsma vertolkt. "Dat je met de familie in gesprek bent over iets wat heel gevoelig ligt. Je kunt moeilijk een stuk met zijn eigen naam doen, want niemand kent dat. Slappe Douwe is een begrip. Maar als dat kwetsend is voor familie, ook omdat hij dat zelf zo erg vond, dan moet je wel naar een oplossing."
Het bedrijf Bijlsma Elektrotechniek BV, dat in handen is van een zoon van Douwe Andries Bijlsma, betaalt de kosten fan de nieuwe posters en flyers. Dy liggen tussen de 400 en 500 euro.
"We hebben de deal gemaakt, dat zolang de nieuwe posters er nog niet zijn, we de andere nog mogen ophangen", zegt Van Vliet. "Komende week komt de wissel met het nieuwe ontwerp."
De voorstelling gaat op 28 oktober in première in theater De Bres in Leeuwarden.