No en Dan: Strijd voor natuur als rechtspersoon

De natuur zou een rechtspersoon moeten zijn, die zelf zaken kan aanspannen tegen mensen of instanties die haar vernielen. Jessica den Outer is 'earth advocate' voor de rechten van de natuur. Te zien in deel 2 van de FryslânDOK-serie 'No en Dan'.
Het Ministerie van de Toekomst en het Arcadia-project 'Bosk' hebben juriste Jessica den Outer gevraagd, om met elkaar een rechtszaak aan te spannen met de natuur als rechtspersoon. In de zomer van 2022 werd die (fictieve) rechtszaal gehouden in Leeuwarden.
FryslânDOK 'Nu en Dan' deel 2 'Zoeken'
Zaterdag 24 september NPO2 15.30 uur (herhaling zondag 25 september 13.23 uur)
Zondag 25 september Omrop Fryslân 17.00 uur (herhaling ieder uur)
FryslânDOK wordt Nederlands ondertiteld.
Zowel Bos als het 'ministerie' willen het langetermijndenken stimuleren. Om een betere aarde na te laten aan de generaties na ons, moeten wij rekening houden met de toekomstige gevolgen van het hedendaagse handelen.
Jessica den Outer © Jan Bensliman
Mensen nemen besluiten over natuur, bijvoorbeeld het kappen van bomen. Terwijl een boom mensen generaties lang kan overleven, en bomen ook noodzakelijk zijn voor het voortbestaan van de mens.
Bosk, beammen triuwe oer de Nijstêd © Jan Bensliman
Initiatieven om rechten te geven aan de natuur, gebeuren al op honderden plekken in de wereld, ook in Europa. Het doel is dat de natuur een volwaardige stem krijgt in het rechtssysteem. Jessica den Outer, juriste en VN-adviseur, stelt een manifest op dat zal worden aangeboden aan de Tweede Kamer.
Oudste boom van Friesland in Aldtsjerk © Jan Bensliman
Eén van de natuurgebieden in Fryslân die mogelijk rechtspersoonlijkheid kunnen krijgen, is de Waddenzee. Jongeren hielden daarvoor afgelopen zomer een zogenaamde 'Waddenmars'.
Het waddengebied is al UNESCO werelderfgoed en heeft zo al een sterke rechtspositie. Maar juist door van het gebied een 'rechtspersoon' te maken, zullen mensen zich meer gedragen als 'pleegouder' en zich verantwoordelijk voelen voor de bescherming ervan.
Rechtszaak voor natuur © Jan Bensliman
Jongeren komen trouwens te weinig aan bod aan de beslistafels. Dat vindt Claim your Future, een beweging die jongeren wil stimuleren om mee te denken en te praten. Initiatiefnemer Aukje van der Veen houdt vol bestuurders aan hun jas te trekken en ze te wijzen op de positie van jongeren.
Aukje van der Veen, Claim your future © Jan Bensliman