Harry Van der Molen over wegebbend politiek vertrouwen: "Iedereen lijkt met elkaar bezig"

CDA'er Harry van der Molen te gast bij It Polytburo © Omrop Fryslân
In een tijd waarin oplossingen geboden zijn, zien kijkers politici vooral persoonlijke strijdjes uitvechten. Tweede Kamerlid Harry van der Molen van het CDA begrijpt daarom wel dat het vertrouwen in de politiek wegzakt.
Symptomatisch was het debat over Prinsjesdag. FvD-Kamerlid Thierry Baudet suggereerde dat minister Sigrid Kaag een spion zou kunnen zijn, omdat ze studeerde aan het St Antony's College in Oxforxd. "Die man heeft geen verstand", zegt Van der Molen. "Het ging daarvoor over de inhoud. Mensen hebben moeite om hun rekeningen te betalen, en dan zo'n stunt uithalen. Belachelijk."
Van der Molen, die geboren is in Kootstertille en in 2017 namens het CDA lid werd van de Tweede Kamer, vindt tevens dat de journalisten een slechte beurt maakten door hier veelvuldig over te schrijven. "Er zijn wel andere prioriteiten. Maar zij denken: we hebben nu wat."
Over het dalende vertrouwen in de politiek
Uit onderzoek van Ipsos, in opdracht van de NOS, is gebleken dat zeven op de tien ondervraagden geen vertrouwen in de politiek heeft. Dat baart Van der Molen zorgen.
"Iedereen is een klein jaar geleden naar de stembus gegaan. We zitten met de stikstofproblematiek, Oekraïne, de energiecrisis. En toch praat de politiek vooral over zichzelf en wordt het een wedstrijd vliegen afvangen. Wat heeft het voor nut? Ja, dan begrijp ik wel dat de mensen weinig vertrouwen de politiek hebben", zegt Van der Molen. "Hoe wij ons daar als CDA tegen kunnen verzetten? Door er niet aan mee te doen."

Kritiek op Hoekstra

Het CDA kwam onlangs nog in opspraak door Wopke Hoekstra. De partijleider zei dat de gestelde datum van 2030 voor de reductie van stikstofuitstoot 'niet heilig' was. Ondanks dat de coalitie hier eerder overeenstemming over bereikte.
Dit zette kwaad bloed bij sommigen. Van der Molen hoorde echter ook andere geluiden. "We kregen veel positieve reacties op zijn optreden. Je kan ook niet besturen met de vingers in de oren. Zeker niet als je deze plannen op een verkeerde manier presenteert", doelt de CDA'er op de stikstofkaart die het kabinet in juni presenteerde.
Van der Molen is blij met het energieplafond
Van der Molen wil ondanks de aanzwellende kritiek, dat het kabinet ook eer moet krijgen voor zaken die het wel voor elkaar kreeg. "Natuurlijk, de maatregelen rondom de energieprijzen kwamen te laat. Dat gaf zelfs de VVD toe. Maar de kogel is door de kerk."
"Het is goed dat er een plafond komt. En ook de koopkracht wordt verstevigd. Er was discussie: doet het kabinet dit jaar nog wat? Dat is nu het geval. We tellen onze zegeningen."
Van der Molen heeft vertrouwen in de toekomst van het CDA
Ondertussen lijkt de BoerBurgerBeweging aan een opmars bezig. Een deel van de CDA'ers zou, mede door de stikstofcrisis, overstappen naar de partij van Caroline van der Plas. Van der Molen maakt zich echter geen zorgen.
"Dat is op basis van peilingen. Die voorspelden niet zolang geleden ook dat D66 er beroerd voor stond. Toch werd die tweede tijdens de verkiezingen. Ik heb daarom ook vertrouwen in wat wij kunnen bereiken."
Cartoon Harry van der Molen © Omrop Fryslân