Nog geen zicht op oplossing voor weggezakte transformator Tytsjerk

De transformator die de grond is ingezakt © Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar
De 250 ton zware transformator die twee weken geleden bij een transport in de bodem wegzakte en omviel bij Tytsjerk ligt daar nog steeds. Een oplossing is voorlopig nog niet beschikbaar, stelt Matthijs Coops van Tennet, de eigenaar van de transformator.
De afgelopen tijd zijn er rijplaten neergelegd zodat de percelen die ernaast liggen wel te bereiken zijn. "Daar gaan we de komende week een permanente of semipermanente weg van maken", zegt Coops.
Verder wordt er gekeken of de wagen waar de transformator op is vervoerd, weggehaald kan worden. "De transformator ligt in de berm. Voordat we hem verder kunnen bekijken, moet eerst de wagen weg."

Transformator moet overeind

By TenneT zijn ze er nog steeds niet uit wat een goede manier is om de boel weg te halen. Er wordt onder andere gedacht aan een grote stellage met heipalen. "Het allerbelangrijkste is om de transformator recht te krijgen. Dan is dat een oplossing waar je naar kunt kijken", zegt Coops.
Hoe het nou net kon misgaan en wat de schade is, kan Coops nog niks over zeggen. "Maar het zal niet het laatste transport zijn, we zijn nog niet klaar op dit hoogspanningsstation. We hebben er nog één in bestelling die er met een jaar, twee jaar ook nog bij gaat komen. Dat vraagt nog het nodige uitzoekwerk."