Vandalen trekken bijenvolken omver in Hurdegaryp: "Mensen moeten weten wat ze aanrichten"

Bijenvolk in Hurdegaryp © Omrop Fryslân
In de volkstuin in Hurdegaryp hebben vandalen drie bijenkasten omvergetrokken. Eén volk heeft het niet gered, dat belandde in het water. Imker Pieter Vos begrijpt niet dat mensen zoiets doen.
Vos wil het liefst niet een volledig negatief verhaal vertellen. Ja, hij is een volk kwijt door vandalen, maar er zijn ook veel mensen die van hem willen leren. Er komen regelmatig schoolkinderen bij hem langs, die hij lesgeeft over bijen en andere insecten.
"Mensen zijn echt betrokken bij de natuur, ook de jongeren. Bij de meesten gaan de oren open als ze horen dat er zoveel verschillende soorten zijn. Ze zijn echt geïnteresseerd."
Het maakt het voor hem dan ook moeilijk te begrijpen dat vandalen bijenkasten hebben vernield. "Onvoorstelbaar", zegt Vos. "Doodzonde voor de bijen. In één zo'n kast zitten al snel een vijftigduizend bijen."
Vandalen gooien bijenkasten om in Hurdegaryp
Vos wil niet oordelen over de daders. Hij weet niet wie het gedaan heeft. "Mensen zouden moeten weten wat ze aanrichten, dat vooral. Het is zo zonde."
Het gebeurde nu in de volkstuin. In de dorpstuin daarnaast hebben ze de afgelopen jaren ook last gehad van vandalisme en overlast. Omdat de politie daar vaker langskomt om te controleren, is dat minder geworden.